ΚΟΣΜΟΣ

Επισπεύδει τις γεωτρήσεις στην Κύπρο η Noble

Επισπεύδει τις γεωτρήσεις στην Κύπρο η Noble
Υπάρχουν θετικές ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου στο "οικόπεδο 12" στην ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Noble Energy...

Υπάρχουν θετικές ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου στο "οικόπεδο 12" στην ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Noble Energy, Τέρι Γκέρχαρντ, ο οποίος μαζί με εμπειρογνώμονες της αμερικανικής εταιρείας, ενημέρωσε τον πρόεδρο Χριστόφια για τους σχεδιασμούς της αναφορικά με τις εργασίες εξόρυξης .

" Η πρόθεσή μας είναι να επιταχύνουμε την εξόρυξη των κοιτασμάτων στο οικόπεδο 12 στην Κύπρο και ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το τέταρτο τετράμηνο του 2011 ή πιθανώς αρχές του 2012, λόγω των διαδικασιών”, ανέφερε ο κ. Γκέρχαρντ και εξήγησε ότι οι διαδικασίες αφορούν σε θέματα, όπως η προκήρυξη προσφορών για εξοπλισμό.

Σε ερώτηση για την ποσότητα των κοιτασμάτων ο κ. Γκέρχαρτ είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακριβείς υπολογισμοί. Ωστόσο, σημείωσε ότι υπήρξε επιτυχία σε ό,τι αφορά στα κοιτάσματα στην περιοχή του Ισραήλ. Από σεισμικά δεδομένα "είναι πολύ ευνοϊκό το να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες", είπε.

Πρόκειται, ανέφερε , για κοιτάσματα, τα οποία βρίσκονται σε βαθειά νερά, χιλιάδες μέτρα από την επιφάνεια. Ο κύριος Γκέρχανρντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού για μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ούτε και το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ισραηλινή εταιρεία " Delek ", με την οποία η "Noble Energy" συνεργάζεται στο Ισραήλ.

Σε ερώτηση , κατά πόσον η Noble θα συμμετάσχει στη διαδικασία αδειοδότησης και για άλλα θαλάσσια οικόπεδα της ΑΟΖ Κύπρου, ο κ. Γκέρχαρτ είπε ότι αυτό δεν συζητήθηκε με τον πρόεδρο Χριστόφια, αλλά , πρόσθεσε, " είναι προφανές ότι θα ήταν κάτι που θα μάς ενδιέφερε".

Πηγή: newscode.gr