ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογή Πάπα: Θα βγει σήμερα λευκός καπνός; Δείτε LIVE από το Βατικανό

Εκλογή Πάπα: Θα βγει σήμερα λευκός καπνός; Δείτε LIVE από το Βατικανό

Μετά το μαύρο καπνό που βγήκε χθες από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, οι καρδινάλιοι συνεχίζουν σήμερα τη συνεδρίασή τους στο κονκλάβιο στο Βατικανό για να εκλέξουν το νέο ποντίφικα και να ακουστεί το πολυπόθητο «Habemus Papam» που περιμένουν 1,2 δισ. καθολικοί.

Οι 115 καρδινάλιοι-εκλέκτορες θα βρίσκονται στην Καπέλα Σιστίνα, αποκλεισμένοι από τον έξω κόσμο, μέχρις ότου συμφωνήσουν τα 2/3 στο πρόσωπο του επόμενου Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το βράδυ της Τρίτης, μετά την πρώτη ψηφοφορία βγήκε μαύρος καπνός πράγμα που σημαίνει ότι δεν ελήφθη απόφαση.

Συνεπώς, από σήμερα οι καρδινάλιοι θα ψηφίζουν τέσσερις φορές - δύο το πρωί, δύο το απόγευμα- μέσα στην ημέρα μέχρι ένας υποψήφιος να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία και να βγει ο πολυαναμενόμενος λευκός καπνός από την Καπέλα Σιστίνα.

Οι καρδινάλιοι αφού πέρασαν τη νύχτα τους σε ξενοδοχείο του Βατικανού, επέστρεψαν στην Καπέλα το πρωί για να επαναλάβουν την ψηφοφορία, η οποία διεξάγεται σε απόλυτη ησυχία, χωρίς επίσημες συζητήσεις, μέχρι να ληφθεί η απόφαση.

Εάν αυτό δεν συμβεί μέσα σε τρεις ημέρες, θα σταματήσουν για προσευχή και ανεπίσημη συζήτηση για μία ημέρα το πολύ.

Δείτε LIVE στις 13:00 τον καπνό που θα βγει από την καμινάδα:

Ο επόμενος επικεφαλής του Βατικανού θα κληθεί να αντιμετωπίσει θέματα όπως η οικονομική διαφάνεια της τράπεζας του Βατικανού (IOR), η καταπολέμηση της μάστιγας των παιδεραστών κληρικών, η αγαμία των καθολικών ιερέων -που αμφισβητείται όλο και συχνότερα- τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και η δυνατότητα να μπορέσουν οι γυναίκες να χειροτονούνται στο μέλλον ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.