ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ο Πρόντι καταλληλότερος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ιταλία: Ο Πρόντι καταλληλότερος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντελα Σέρα παρουσιάζει ως το «καταλληλότερο» πρόσωπο για τη διαδοχή στην προεδρία της ιταλικής δημοκρατίας τον Ρομάνο Πρόντι.

Σύμφωνα με την Κοριέρε καθώς και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Huffington Post, ο Πρόντι, όπως επιμένουν στενοί του συνεργάτες, είναι ο μόνος ικανός να εγγυηθεί την αποκλιμάκωση της έντασης που προέκυψε από την σύγκρουση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με το δικαστικό σύστημα.

Ο ιταλός κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός δεν σχολιάζει τις φήμες για το θέμα. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε πει ότι δεν ενδιαφέρεται να γίνει ο νέος ένοικος του προεδρικού Μεγάρου, του Κυρηναλίου.

Ο Πρόντι «συγκεντρώνει σίγουρα τις περισσότερες πιθανότητες να καταφέρει να εκλεγεί, έστω και αν οι ισορροπίες μεταβάλλονται καθημερινά» δηλώνει ο στενός συνεργάτης του και κεντρώος πολιτικός Αρτούρο Παρίζι.

Η εκλογή Πρόντι θα μπορούσε να στείλει καθησυχαστικό μήνυμα στην Ευρώπη, σε μια φάση κατά την οποία το ιταλικό πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζεται από έντονη ασάφεια και αβεβαιότητα, επισημαίνουν αναλυτές.

Η υποστήριξη της πλειοψηφίας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και των συμμάχων του θεωρείται δεδομένη. Μένει να φανεί η στάση την οποία θα τηρήσει το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο και, κυρίως, η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Για την προεδρία της Δημοκρατίας, επιθυμούμε έναν υποψήφιο που να μην είναι κεντροαριστερός» υπογράμμισε ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι με γραπτή του ανακοίνωση. Ως τα μέσα του Απριλίου, όταν λήγει η θητεία του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή το διαδόχου του, μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά.

Ως εναλλακτική υποψηφιότητα προβάλλεται από στελέχη του PD αυτή του πρώην πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ' Αλέμα, ο οποίος πρόσφατα είχε αναφερθεί σε «ανιστορικές εμμονές που χαρακτηρίζουν ένα μέρος των ιταλών δικαστών», στέλνοντας ένα διαλλακτικό μήνυμα στην συντηρητική παράταξη.

Η αντιμετώπιση του Μπερλουσκόνι από την δικαιοσύνη πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης και διαπραγμάτευσης κατά την δύσκολη φάση επιλογής και υποστήριξης των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κίνδυνος είναι ότι μπορεί ακόμη και να μονοπωλήσει τις πολιτικές επαφές και ζυμώσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ιταλία αναζητά επείγουσες απαντήσεις για να μπορέσει να ξεπεράσει ένα σοβαρό πολιτικό και οικονομικό τέλμα.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) διατηρεί τα αυξημένα ποσοστά που κατέγραψε στις βουλευτικές εκλογές, ενώ η κεντροαριστερά παραμένει, με μικρή διαφορά, η πρώτη πολιτική συμμαχία της χώρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης η τηλεοπτική εκπομπή Ballarò του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rai 3.

Η κεντροαριστερή συμμαχία υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι εξασφαλίζει 29,9% της πρόθεσης ψήφου, το Κίνημα Πέντε Αστέρων το 28,7%, η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι το 28,5% και το μετριοπαθές κέντρο του Μάριο Μόντι 10,6%.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, από την έρευνα του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό της εκπομπής Ballarò προκύπτει ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων βρίσκεται στην πρώτη θέση, με το 28,7%.

Ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), με 27,1% της πρόθεσης ψήφου και το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL), με το 21,6%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, η σχετική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, με ποσοστό 32%, επιλέγει τον κεντροαριστερό 38χρονο δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι.

Ακολουθούν, με 16% έκαστος, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς Μπερσάνι και ο κεντροδεξιός Μπερλουσκόνι.