ΚΟΣΜΟΣ

Greco: Βλέπει ατιμωρησία σε κρούσματα διαφθοράς στη Ρωσία

Greco: Βλέπει ατιμωρησία σε κρούσματα διαφθοράς στη Ρωσία

Ατιμωρησία των εμπλεκόμενων σε κρούσματα διαφθοράς στη Ρωσία διαπιστώνει η GRECO.

Σοβαρές ελλείψεις στην νομοθεσία, που επιτρέπουν την διαιώνιση της ατιμωρησίας των εμπλεκομένων σε διαφθορά στην Ρωσία διαπιστώνει έκθεση της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

Για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς στη Ρωσία χρειάζεται, σύμφωνα με την έκθεση, να χαρακτηριστεί εγκληματική πράξη η διαφθορά, να αναμορφωθεί ο Ποινικός Κώδικας και να επιτρέπει την δήμευση προϊόντων εγκλήματος και να αλλάξει ο Αστικός Κώδικας της χώρας κατά τρόπο ώστε που να απαγορεύεται και να τιμωρείται η δωροληψία από υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης.

Πρέπει να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Ρωσικής Δικαιοσύνης και να πάψει η ατιμωρησία των εμπλεκομένων σε περιπτώσεις διαφθοράς, τονίζεται στην έκθεση.

Στην έκθεση της GRECO αναγνωρίζεται πάντως ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στη Ρωσία είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των πειθαρχικών διώξεων εναντίον δημοσίων υπαλλήλων το 2011 αλλά σημειώνεται ότι τα επίπεδα διαφθοράς εξακολουθούν να είναι σε υψηλά επίπεδα στη χώρα.