ΚΟΣΜΟΣ

Kίνα: Μείωση της γραφειοκρατίας και αλλαγές υπόσχεται ο Κετσιάνγκ

Kίνα: Μείωση της γραφειοκρατίας και αλλαγές υπόσχεται ο Κετσιάνγκ

Ο νέος πρωθυπουργός της Κίνας Λί Κετσιάνγκ υποσχέθηκε σήμερα να περικόψει την εκτεταμένη γραφειοκρατία που κυριαρχεί στη χώρα και να περιορίσει τις δαπάνες των αξιωματούχων, εκφωνώντας την καταληκτική ομιλία με την οποία ολοκληρώθηκε η ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

«Πρόκειται να υπάρξει μείωση, όχι αύξηση, του αριθμού των προσωπικού που ο μισθός τους εξαρτάται από την κυβέρνηση», εξήγγειλε ο Λι.

«Θα υπάρξει μείωση, όχι αύξηση, των ποσών που δαπανώνται για την στέγαση των αξιωματούχων, για τις μετακινήσεις τους στο εξωτερικό και για την αγορά κρατικών οχημάτων», πρόσθεσε.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Κίνα είχε προαναγγείλει την αναδιάρθρωση των μεγάλων διοικητικών δομών της, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της κρατικής μηχανής, που συχνά αμαυρώνεται από οικονομικά σκάνδαλα. Η πιο εντυπωσιακή εξαγγελία ήταν η διάλυση του υπουργείου Σιδηροδρόμων, που είχε τη φήμη ως του πλέον διεφθαρμένου κρατικού οργανισμού.

Η μάχη κατά της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας κάθε χρόνο αποτελεί μία από τις κορυφαίες εξαγγελίες για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ωστόσο στην παρούσα περίσταση αποκτά άλλη σημασία με την άφιξη στην ηγεσία μίας νέας ομάδας καινούργιων και νεώτερων πολιτικών.

Παράλληλα, ο Λι Κετσιάνγκ προανήγγειλε τη μεταρρύθμιση του αμφιλεγόμενου σωφρονιστικού προγράμματος της επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου πριν τα τέλη του έτους.

«Τα αρμόδια τμήματα θα επισπεύσουν την επεξεργασία ενός σχεδίου μεταρρύθμισης, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο πριν το τέλος του έτους», δήλωσε ο Λι, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το σύστημα των στρατοπέδων επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας, που είχε εγκαθιδρυθεί επί Μάο Τσε Τουνγκ το 1957, συγκεντρώνει πλέον πάνω του τα βέλη πολλών επικριτών μέσα στην Κίνα, ακόμη και αρθρογράφων στον επίσημο Τύπο, καθώς επιτρέπει την κατάχρηση εξουσίας.

Με βάση μία απλή διαταγή της αστυνομίας και χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη, το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να θέσουν υπό κράτηση –το ανώτερο για τέσσερα χρόνια—τους «ταραξίες», τους αντιφρονούντες, ή άλλους αντιπάλους, που αμφισβητούν την εξουσία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, στην Κίνα κρατούνταν σε τέτοια στρατόπεδα 190.000 Κινέζοι, πολύ περισσότεροι από τους 60.000 που εμφάνιζαν τα επίσημα στοιχεία.