ΚΟΣΜΟΣ

Η Τζούλια Γκίλαρντ παραμένει πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Η Τζούλια Γκίλαρντ παραμένει πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Επέζησε της εσωκομματικής αμφισβήτησης η Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία παραμένει πρωθυπουργός της Αυστραλίας για την ώρα, καθώς επανεξελέγη αρχηγός των Εργατικών.


Η Γκίλαρντ ήταν η μοναδική υποψήφια, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, δήλωσε ότι θα τιμήσει την υπόσχεσή του και δεν θα επιδιώξει την ανατροπή της, οπότε δεν ήταν υποψήφιος για την αρχηγία.

Η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο της πρωθυπουργού της χώρας, αυξήθηκε όταν ένα από τα πιο σημαντικά μέλη του Εργατικού κόμματος και πρώην υποστηρικτής της Γκίλαρντ την κάλεσε να ανοίξει τη διαδικασία για την επιλογή νέου αρχηγού.

Πάντως, εικάζεται πως οι πιέσεις προς την Γκίλαρντ να παραιτηθεί θα συνεχιστούν και η παράταξηθα οδηγηθεί στις εκλογές με άλλον αρχηγό, που θα εκλεγεί χωρίς αντίπαλο, πιθανότατα τον Ραντ.

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση Γκίλαρντ είχε υποχρεωθεί να αποσύρει το νέο νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης, όταν βεβαιώθηκε ότι αυτό θα καταψηφιζόταν.

Οι ιδιοκτήτες των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης -έντυπων και ηλεκτρονικών- είχαν βάλει στο στόχαστρό τους την πρωθυπουργό και τον υπουργό Τηλεπικοινωνιών, Στίβεν Κονρόι. Οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση Γκίλαρντ για «εισαγωγή» δρακόντειων μέσων ελέγχου των ΜΜΕ, τα οποία θα «έπλητταν το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας» και θα «καταργούσαν» την ελευθερία έκφρασης των μέσων ενημέρωσης.

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθοδευμένη προσπάθεια «φιμώματος» των μέσων ενημέρωσης που την αντιστρατεύονται και πρωτοφανή περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.