ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα ολοκλήρωσε την επίσκεψη στο Ισραήλ

Ο Ομπάμα ολοκλήρωσε την επίσκεψη στο Ισραήλ

Στην Ιορδανία μεταβαίνει σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Ισραήλ με κατάθεση στεφάνου στον τάφο του δολοφονηθέντος ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζχάκ Ράμπιν, που θεωρείται σύμβολο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους.


Στεφάνι κατέθεσε, επίσης, στον τάφο του Θίοντορ Χερτζλ, του «πατέρα» του Σιωνισμού, ο οποίος πέθανε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το 1948. Σε μία ακόμη συμβολική κίνηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε το μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ.

Η επίσκεψη του Ομπάμα στο Ισραήλ ήταν περισσότερο συμβολική και λιγότερο ουσίας, εκτιμά το πρακτορείο Ρόιτερς, με εκκλήσεις από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου προς τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστινίους να ξεκινήσουν εκ νέου τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που έχουν «παγώσει».

Στην Ιορδανία, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα, σύμμαχο-κλειδί των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με τον οποίο θα συζητήσει μία σειρά θεμάτων στην περιοχή, περιλαμβανομένης της κρίσης στη Συρία.