ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε το κλεμμένο άγαλμα του Ακενατόν

Βρέθηκε το κλεμμένο άγαλμα του Ακενατόν
Ένα ανεκτίμητης αξίας άγαλμα του Φαραώ Ακενατόν που εκλάπη από το Αιγυπτιακό Μουσείο...

Ένα ανεκτίμητης αξίας άγαλμα του Φαραώ Ακενατόν που εκλάπη από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου στο περιθώριο της εξέγερσης, βρέθηκε κοντά σε ένα κάδο απορριμμάτων από έναν έφηβο που το παρέδωσε στις αρχές.

Ο νεαρός διαδηλωτής, 16 ετών, βρήκε το άγαλμα του Ακενατόν κοντά σε έναν κάδο απορριμμάτων στην πλατεία Ταχρίρ, που ήταν το επίκεντρο των διαδηλώσεων, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς.

«Αυτό το άγαλμα, ένα από τα πιο ωραία που υπάρχουν για τον Ακενατόν, αναδεικνύει το ταλέντο των αιγυπτίων καλλιτεχνών της εποχής», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Χαουάς. Το πολύτιμο γλυπτό θα υποβληθεί σε συντήρηση και αποκατάσταση και θα εκτεθεί και πάλι.

Ο Ακενατόν κυβέρνησε την Αίγυπτο περίπου πριν από 3.400 χρόνια, την περίοδο της 18ης δυναστείας. Κατά τη βασιλεία του έγινε μια προσπάθεια να εισαχθεί ο μονοθεϊσμός, και αυτή χαρακτηρίστηκε από έντονη καλλιτεχνική δημιουργικότητα. Αναλύσεις DNA σε μούμιες έδειξαν πέρυσι ότι ήταν ο πατέρας του Φαραώ Τουταγχαμών.

Επίσης, σήμερα, αντίγραφο αποδείχτηκε ένα άγαλμα του Τουταγχαμών που βρέθηκε στον ποταμό Νείλο.

Τέσσερα αντικείμενα έχουν ανακτηθεί μετά την κλοπή των 8 συνολικά αρχαιολογικών θησαυρών, που έγινε από προφανώς έμπειρους λωποδύτες που εισήλθαν στο Μουσείο σπάζοντας μια γυάλινη οροφή. Ωστόσο, λείπουν ακόμη το άγαλμα του Τουταγχαμών με ακόντιο, ένα άγαλμα της βασίλισσας Νεφερτίτης, καθώς και διάφορα άλλα αρχαία αντικείμενα.