ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Δεν θέλουν «χρονικούς περιορισμούς» οι αντάρτες της FARC

Κολομβία: Δεν θέλουν «χρονικούς περιορισμούς» οι αντάρτες της FARC

Η οργάνωση FARC επιβεβαίωσε την Τρίτη, την απόρριψη της χρονικής προθεσμίας για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τις αρχές της Κολομβίας, ερχόμενοι σε αντίθεση με την επιθυμία του προέδρου, Χουάν Μανουέλ Σάντος, να καταλήξουν σε συμφωνία αυτό το έτος.


«Η ειρηνευτική διαδικασία δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο προσωπικών φιλοδοξιών», αναφέρει μεταξύ άλλων η ηγεσία των μαρξιστών ανταρτών των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα τους, την Τρίτη, με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου από το θάνατο του ιδρυτή της οργάνωσης των ανταρτών, Μανουέλ Μαρουλάντα.

Οι αντάρτες FARC ήταν ευθύς εξ αρχής αντίθετοι με τους «χρονικούς περιορισμούς» στο πλαίσιο των συζητήσεων, που διενεργήθηκαν το Νοέμβριο στην Κούβα σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η μακροβιότερη σύγκρουση στη Λατινική Αμερική, που έχει εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Οι συνομιλίες αυτές πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλά ευαίσθητα θέματα, όπως η ανάπτυξη της υπαίθρου, η πολιτική επανένταξη των ανταρτών, η καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών, το τέλος των εχθροπραξιών και τα δικαιώματα των θυμάτων.

Η πολιτική τύχη του κεντροδεξιού προέδρου Σάντος, που εξελέγη το 2010, είναι στενά συνδεδεμένη με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την οργάνωση FARC. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1964 μέσα από μια αγροτική εξέγερση και πλέον αριθμεί περίπου 8.000 μαχητές, ως επί το πλείστον σε αγροτικές περιοχές της χώρας.