ΚΟΣΜΟΣ

Καταστροφικές πλημμύρες σε Βοσνία και Κροατία

Καταστροφικές πλημμύρες σε Βοσνία και Κροατία

Οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με το απότομο λιώσιμο των χιονιών, προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την Κροατία.

Από την άνοδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Νερέτβα και του παραποτάμου Ραντόμπολια έχουν πλημμυρίσει δρόμοι στο παλιό, ιστορικό τμήμα της πόλης Μόσταρ (Βοσνία) που τελεί υπό την προστασία της UNESCO, ενώ απειλούνται και σπίτια.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας εξέδωσε προειδοποίηση προς τους κατοίκους να λάβουν μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας από την ασταμάτητη βροχή που έχει μετατρέψει τις οδούς σε λίμνες.

Στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας οι ομάδες πολιτικής προστασίας είναι σε επιφυλακή, καθώς παρατηρείται άνοδος στη στάθμη των υδάτων του ποταμού Σάβα. Στους δήμους Κόζαρσκα Ντούμπιτσα, Γκράντισκα και Σρμπατς έχουν επιβληθεί έκτακτα μέτρα προστασίας από πλημμύρες, καθώς τα νερά έχουν καλύψει αγροτικές καλλιέργειες.

Στην Κροατία, από τις συνεχείς βροχοπτώσεις προκλήθηκαν προβλήματα στο Ζάγκρεμπ, όπου πλημμύρισαν υπόγεια κτιρίων, σπίτια και δρόμοι.
Αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα λόγω των πλημμυρών είναι οι κάτοικοι αρκετών δήμων κοντά στην κροατική πρωτεύουσα, οι κάτοικοι του δήμου Σίσακ και της επαρχίας Βαραντζίσκα, όπου υπερχείλισαν τα νερά των ποταμών Μπέντνια και Πλίτβιτσα. Λόγω κατολισθήσεων κλειστή παραμένει η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις πόλεις Κοπρίβνιτσα και Κριζέβατς.