ΚΟΣΜΟΣ

Le Monde: Ο Μοσκοβισί κοιμήθηκε την ώρα του Eurogroup για την Κύπρο

Le Monde: Ο Μοσκοβισί κοιμήθηκε την ώρα του Eurogroup για την Κύπρο

Το παρασκήνιο του κρίσιμου Eurogroup για την Κύπρο αποκαλύπτει σε ένα δισέλιδο άρθρο, υπό τον τίτλο «Κύπρος: Καταραμένη Αφροδίτη», η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Μεταξύ άλλων, στο άρθρο παρατίθεται ένα χρονικό των κρίσιμων αποφάσεων για την Κύπρο, ενώ αναφέρονται λεπτομέρειες από τις αντιδράσεις των «πρωταγωνιστών».

«Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πέρασε σίγουρα δύσκολες στιγμές: στον έβδομο όροφο της έδρας του Συμβουλίου, ο Νίκος Αναστασιάδης ιδρώνει. Νευρικός, εκνευρισμένος — αγχωμένος, ακόμα. Δύο ορόφους πιο κάτω, διεξάγεται μια κρίσιμη σύνοδος του Eurogroup», υποστηρίζει η εφημερίδα.

«Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας συνοψίζει το κλίμα: η κυπριακή κυβέρνηση, μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δέχθηκε τις ευρωπαϊκές προτάσεις με ένα πιστόλι στον κρόταφό της. Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ήδη "σε δυσμένεια" εντός της κυπριακής κυβέρνησης, ανεβοκατέβαινε τους ορόφους για να κρατά ενήμερο τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Η Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε "μοιράζεται κοινές ανησυχίες" επιστρατεύθηκε για να τον πείσει να παραμείνει, αφού κάποια δεδομένη στιγμή, είχε αρχίσει να χάνει εντελώς την υπομονή του», συνεχίζει το άρθρο.

«Ο Ν. Αναστασιάδης ένοιωθε να πιέζεται ασφυκτικά: είχε δεχθεί τηλεφωνήματα από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι δήλωναν αντίθετοι στη χρήση των πόρων των κυπριακών συνταξιοδοτικών ταμείων για την διάσωση των κυπριακών τραπεζών», επισημαίνεται στο αφιέρωμα.

Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δεν είχε την παραμικρή αντίρρηση για τη επιβολή έκτακτης φορολογίας στους μικροκαταθέτες —σε αντίθεση με τον διευθυντή του αρμόδιο για τα Δημόσια Οικονομικά Ραμόν Φερναντέζ, που εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις.

Η περιγραφή της εφημερίδας για την στάση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί έρχεται όμως σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του ιδίου: ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αντιθέτως είπε ότι είχε εκφράσει ρητά την αντίθεσή του για τη φορολόγηση των ασφαλισμένων καταθέσεων, δηλαδή αυτών έως και τις 100.000 ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο, ο Γάλλος υπουργός δεν ήταν από τους πλέον δραστήριους στην διαπραγμάτευση: στις 00:30, μέλη του Eurogroup αρχίζουν «να παίρνουν το λόγο για να βάλουν την τελική τους σφραγίδα στο κείμενο, η ώρα περνά, αλλά ο "Μοσκό" αποκοιμιέται. Σαρκαστικά χαμόγελα σχηματίζονται από τους συναδέλφους και τους αξιωματούχους γύρω του· η Λαγκάρντ ψιθυρίζει: Καταλαβαίνω γιατί δεν ακούγεται η Γαλλία».