ΚΟΣΜΟΣ

Ραχόι: «Αντιδημοκρατικές» οι διαδηλώσεις κατά των εξώσεων

Ραχόι: «Αντιδημοκρατικές» οι διαδηλώσεις κατά των εξώσεων

Ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε σήμερα «αντιδημοκρατικές» τις συγκεντρώσεις ομάδων πολιτών που αντιτίθενται στις εξώσεις έξω από τις κατοικίες, ή τους τόπους εργασίας στελεχών του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματός (ΡΡ).


«Αυτές τις ημέρες διαπιστώσαμε ότι πολλοί συνάδελφοί μας του κόμματος έπεσαν θύματα παρενοχλήσεων», δήλωσε ο Ραχόι στη διάρκεια συνδιάσκεψης ηγετικών στελεχών του ΡΡ στη Μαδρίτη.

«Γίναμε μάρτυρες επεισοδίων κατατρομοκράτησης, ή λεκτικής βίας εναντίον τους αλλά, και αυτό είναι το χειρότερο, εναντίον και μελών της οικογένειάς τους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ουδείς αξίζει να παρενοχλείται, να μειώνεται, να απειλείται, ή να τρομοκρατείται», επεσήμανε στην ομιλία του ο Ραχόι.

Απέναντι στα καθημερινά ανθρώπινα δράματα που βλέπουν όλο και πιο συχνά τη δημοσιότητα, η ισπανική κοινή γνώμη έχει κινητοποιηθεί σε γενικευμένο βαθμό, οργανώνοντας διαδηλώσεις και ανθρώπινες ασπίδες έξω από τα διαμερίσματα μικροϊδιοκτητών προκειμένου να αποτρέψουν την έξωσή τους, μία πρακτική που έχει επεκταθεί σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας.

Ωστόσο, στα πλαίσια της κοινωνικής δραστηριοποίησής τους, οι οργανώσεις κατά των εξώσεων έχουν αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες να οργανώνουν επιχειρήσεις «δημόσιας καταγγελίας», με συγκεντρώσεις έξω από κατοικίες, ή τους τόπους εργασίας, βουλευτών και άλλων εκλεγμένων του ΡΡ.
Οι ακτιβιστές αυτοί αντλούν την έμπνευσή τους από τις διαδηλώσεις του 1995 στην Αργεντινή, που συνίσταντο στην διοργάνωση θεατρικών και άλλων δρώμενων, ή απλών συγκεντρώσεων έξω από τις κατοικίες δεδηλωμένων, ή φερόμενων ως μελών της δικτατορίας που διέφευγαν της δίωξης, με σκοπό να καταγγείλουν τα εγκλήματά τους.

Οι οργανώσεις κατά των εξώσεων απαιτούν την υιοθέτηση ενός νομοσχεδίου, λαϊκής έμπνευσης, που έχει συγκεντρώσει 1,4 εκατ. υπογραφές και προβλέπει τη διαγραφή του χρέους με την κατάσχεση του περιουσιακού στοιχείου, την συμφωνημένη αναστολή των εξώσεων στην πρώτη κατοικία και τη μετατροπή σε κοινωνικά καταλύματα των άδειων διαμερισμάτων που βρίσκονται στην κατοχή των τραπεζών.

Μετά την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων το 2008, έχουν πολλαπλασιασθεί τα νοικοκυριά που δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των εξώσεων: από το 2008 έχουν εκδοθεί 415.117 αγωγές εξώσεων και έχουν εκτελεσθεί οι 252.826, δηλ. σχεδόν το 61% εξ αυτών, σύμφωνα με το επιβλέπον Γενικό Συμβούλιο της δικαστικής εξουσίας.