ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γάλλος υποτακτικός της Μέρκελ

Ο Γάλλος υποτακτικός της Μέρκελ

Μόλις δέκα μήνες φαίνεται πως κράτησε η «αλλαγή», την οποία ήλπιζαν οι Γάλλοι πως θα φέρει ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ.


Ο σοσιαλιστής πολιτικός βλέπει την αποδοχή της πολιτικής του να κατακρημνίζεται σε ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 31%, επίπεδο στο οποίο ο Νικολά Σαρκοζί έφτασε μετά από τέσσερα χρόνια συγκρουσιακών πολιτικών.

Η αξιοπιστία του Γάλλου προέδρου δέχθηκε πριν λίγες ημέρες ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα, μιας και ο υπουργός Προϋπολογισμού της κυβέρνησής του, Ζερόμ Καϊζάκ, βρέθηκε να κατέχει κρυφούς λογαριασμούς στην Ελβετία και τη Σιγκαπούρη.

Την ώρα δηλαδή που ο Ολάντ στηρίζει την τραγωδία της λιτότητας που επιβάλλει η Μέρκελ στον ευρωπαϊκό Νότο, ένας δικός του άνθρωπος εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει. Η διαπόμπευση του Καϊζάκ δε φάνηκε πάντως να σώζει την παρτίδα, μιας και ο γαλλικός λαός δείχνει απογοητευμένος από τη στάση του ηγέτη του, γεγονός που ενδεχομένως να προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Τα προβλήματα για τον Ολάντ όμως δε σταματούν στο ότι του καταλογίζουν ότι έχει γίνει «υποτακτικός» της Μέρκελ, αλλά έχουν και οικονομική χροιά. Αποτυγχάνεται συνεχώς να δαμαστεί το έλλειμμα της Γαλλίας, ενώ ο πονοκέφαλος των 3 εκατομμυρίων ανέργων μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για την κοινωνική ηρεμία της χώρας.