ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανοτσάμηδες: «Τα δύο μεγάλα κόμματα θα ψηφίσουν υπέρ ψηφίσματος»

Αλβανοτσάμηδες: «Τα δύο μεγάλα κόμματα θα ψηφίσουν υπέρ ψηφίσματος»

Με την ελπίδα ότι ενδέχεται να αυξήσουν τους ψήφους τους στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου τα δύο μεγάλα κόμματα, έχει αυξήσει τις πιθανότητες το κόμμα των τσάμηδων –PDIU, να λάβει την συγκατάθεσή τους, στο ψήφισμα για τη ‘Τσαμουριά’, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα και συνεχίζει:

Πηγές από το Δημοκρατικό κόμμα και το Σοσιαλιστικό κόμμα δείχνουν ότι η αξιολόγηση είναι θετική κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων, η οποία έχει δώσει το πράσινο φως για την έγκριση στην Ολομέλεια.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους δύο βουλευτές των Αλβανοτσάμηδων τον Σπετίμ Ίντριζι και τον Ντάσαρ Ταχίρι , ώστε να ψηφισθεί από όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου το ψήφισμα που έχουν καταθέσει.

Ενδέχεται να μην υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δύο κομμάτων και στα 13 σημεία του ψηφίσματος των τσάμηδων, αλλά τα περισσότερα αναμένονται να περάσουν.

Οι δύο τσάμηδες εισηγητές του ψηφίσματος έχουν καταστήσει σαφές ότι θα εξαρτηθεί η συμμετοχή τους σε πολιτική συμμαχία από τη στάση που θα κρατήσουν οι δύο κύριες δυνάμεις του Κοινοβουλίου στο ψήφισμα των Αλβανοτσάμηδων, αφήνοντας ανοιχτές όλες τις κινήσεις τους.

Ο Σπετίμ Ίντριζι δήλωσε ότι το κόμμα του έχει καταστήσει σαφές ότι θα διερευνήσει τις δυνατότητες συμμαχιών από την ψήφιση ψηφίσματος για το ζήτημα των τσάμηδων.

Υποστήριξε ότι θα του δοθεί και η δυνατότητα να εκτιμήσει και τη στάση του ΚΕΑΔ, ότι δεν έχει, δηλαδή, πρόβλημα με την υποστήριξή των τσάμηδων, αφού είναι κόμμα που υποστηρίζει όλα τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Πρόσθεσε ότι θεωρεί τη στάση του κόμματος αυτού κρίσιμη, πέρα από τους σοβινιστικούς ελληνικούς κύκλους που εκπροσωπούνται από το Βαγγέλη Ντούλε.