ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το πρακτορείο Anadolu θα μεταδίδει ειδήσεις στα Κουρδικά

Τουρκία: Το πρακτορείο Anadolu θα μεταδίδει ειδήσεις στα Κουρδικά

Το τουρκικό κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης, πρακτορείο Anadolu - Ανατολή, ετοιμάζεται να αρχίσει τη μετάδοση ειδήσεων στην κουρδική γλώσσα από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή του, Kemal Öztürk.

Το πρακτορείο το οποίο έχει την επέτειο των 93 χρόνων του στις 6 Απριλίου 2013, φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα παγκόσμια πρακτορεία ειδήσεων μέχρι το 2020, είπε ο Οζτούρκ, προσθέτοντας ότι έχουν διεξαχθεί αυστηρές μελέτες πριν από έναρξη της υπηρεσίας της κουρδικής γλώσσας και μάλιστα στην κουρδική διάλεκτο Σοράνι.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ειρηνευτική διαδικασία με το PKK ( το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) οι εκπομπές στην κουρδική γλώσσα έχουν μεγάλη σημασία» αναφέρει ο Οργανισμός στην επίσημη ανακοίνωσή του.

Η κουρδική θα είναι η έκτη γλώσσα που χρησιμοποιείται από τον Οργανισμό μετά τα αγγλικά, αραβικά, βοσνιακά και τα ρωσικά. Το Anadolu έχει επίσης ένα γραφείο στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της κυβέρνησης της Περιφέρειας του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

Συγχρόνως με την ενημέρωση στα κουρδικά, θα δημιουργηθεί παράλληλα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας, ένα τηλεοπτικό κανάλι στην κουρδική γλώσσα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Βαλκανικό Περισκόπιο