ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Έτοιμη για την πυραυλική δοκιμή

Βόρεια Κορέα: Έτοιμη για την πυραυλική δοκιμή

Σε ύψιστα επίπεδα συναγερμού βρίσκεται η Νότια Κορέα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι βόρειοι γείτονες ολοκλήρωσαν τις προετοιμασίες τους και είναι έτοιμοι για μια δοκιμή μεσαίου βαλλιστικού πυραύλου.


Η κυβέρνηση Ομπάμα προειδοποίησε ότι πλέον η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει πυραυλική δοκιμή οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και από «ώρα σε ώρα», με βάση τους υπολογισμούς των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Εικόνες από δορυφόρο δείχνουν ότι η Πιονγκγιάνγκ ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες εκτόξευσης στις εγκαταστάσεις, όπου έχει πραγματοποιήσει και τις προηγούμενες.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, τουλάχιστον ένας πύραυλος εμβέλειας 3.000 χιλιομέτρων, έχει τροφοδοτηθεί με καύσιμα και είναι έτοιμος για εκτόξευση.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ενδεχόμενη πυραυλική δοκιμή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς προειδοποίηση από τους Βορειοκορεάτες, προς πολιτικά αεροσκάφη και πλοία για να μείνουν εκτός τροχιάς του πυραύλου, όπως ορίζεται από τους διεθνείς κανονισμούς.

Αμερικανική ανώνυμη πηγή τόνισε, παρόλα αυτά, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για το πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η δοκιμή, καθώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες από το έδαφος.