ΚΟΣΜΟΣ

Η Βοστώνη πενθεί

Η Βοστώνη πενθεί

Μια μέρα μετά τις δύο ισχυρές εκρήξεις βομβών κοντά στη γραμμή του τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 3 ανθρώπους και τραυμάτισαν 144, δεν έχουν γίνει ακόμη συλλήψεις κι οι Αμερικανοί περιμένουν απαντήσεις, την ώρα που ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις.

Ένα 8χρονο αγόρι είναι μεταξύ των νεκρών, 8 παιδιά είναι ανάμεσα στους τραυματίες και 17 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 10 έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς.

«Ένας μαραθώνιος αποτελεί ένα από τα πιο ενωτικά αθλητικά γεγονότα» και «μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος έως ότου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσδιορίσουν ποια μοχθηρή ιδεολογία κρύβεται πίσω από την επίθεση» αναφέρει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε να εντοπίσει τους δράστες και να τους οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ εξήρε τη Βοστόνη ως μια «δυνατή και ανθεκτική» πόλη, η οποία θα φροντίσει τους πολίτες της, όπως και ολόκληρη η Αμερική.

Σύμφωνα με τη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, «παρά το χθεσινό συμβάν, ο Μαραθώνιος θα επιστρέψει του χρόνου, όσα μέτρα ασφαλείας και εάν χρειαστούν και τα πλήθη θα επευφημήσουν τους συμμετέχοντες. Καμιά τρομοκρατική πράξη δεν μπορεί να καταστρέψει μια παράδοση που ανήκει στην αμερικανική ιστορία».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα και αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ, οι υπηρεσίες που διεξάγουν τις έρευνες εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, εάν πρόκειται δηλαδή περί εσωτερικής ή εξωτερικής τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τη γερουσιαστή Νταϊάν Φάινσταϊν, πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν είχαν δεχθεί καμία προειδοποίηση για επικείμενη επίθεση. Μολονότι έχουν ανακριθεί έως τώρα διάφορα άτομα δεν υπήρξε καμία προσαγωγή υπόπτου.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η επίθεση αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό χτύπημα λόγω των πολλαπλών εκρήξεων διαφόρων μηχανισμών, αν και δεν έχει βρεθεί έως τώρα καμία ένδειξη που να το συνδέει με κάποια οργανωμένη τρομοκρατική ομάδα στο εξωτερικό ή μέσα στις ΗΠΑ. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, με πρόσβαση σε απόρρητες εκθέσεις διεθνών τηλεπικοινωνιών, σε δορυφορικές εικόνες και άλλο υλικό που παρέχει ενίοτε στοιχεία για ενδεχόμενες ξένες τρομοκρατικές επιθέσεις, σημείωσαν ότι χθες δεν υπήρξαν προειδοποιητικές ενδείξεις για σχέδιο επίθεσης κατά των ΗΠΑ από ξένη οργάνωση.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο προέλευσης του χτυπήματος από αμερικανική εξτρεμιστική ομάδα, καθώς συνέπεσε με την ημέρα περισυλλογής των φόρων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και με τον εορτασμό της Patriots' Day στη Μασαχουσέτη—που σηματοδοτεί την έναρξη της Αμερικανικής Επανάστασης κατά του Αγγλικού Στέμματος.