ΚΟΣΜΟΣ

Η Βοστώνη πενθεί

Η Βοστώνη πενθεί

Μια μέρα μετά τις δύο ισχυρές εκρήξεις βομβών κοντά στη γραμμή του τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 3 ανθρώπους και τραυμάτισαν 144, δεν έχουν γίνει ακόμη συλλήψεις κι οι Αμερικανοί περιμένουν απαντήσεις, την ώρα που ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις.

Ένα 8χρονο αγόρι είναι μεταξύ των νεκρών, 8 παιδιά είναι ανάμεσα στους τραυματίες και 17 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 10 έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς...

«Ένας μαραθώνιος αποτελεί ένα από τα πιο ενωτικά αθλητικά γεγονότα» και «μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος έως ότου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσδιορίσουν ποια μοχθηρή ιδεολογία κρύβεται πίσω από την επίθεση» αναφέρει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε να εντοπίσει τους δράστες και να τους οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ εξήρε τη Βοστόνη ως μια «δυνατή και ανθεκτική» πόλη, η οποία θα φροντίσει τους πολίτες της, όπως και ολόκληρη η Αμερική.

Η Αμερική ζει σε κατάσταση τρόμου για την επόμενη μέρα, καθώς μέχρι στιγμής όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν πρόκειται για ''εσωτερική'' ή ''εξωτερική'' τρομοκρατία, όπως και το αν επρόκειται για το μοναδικό χτύπημα.

Σύμφωνα με το Associated Press, που επικαλείται καλά ενημερωμένη πηγή, οι χύτρες περιείχαν μεταλλικά κομμάτια, καρφιά και μεταλλικά σφαιρίδια, με σκοπό τον τραυματισμό περισσοτέρων ανθρώπων. Οι βόμβες ήταν μικρές και έρευνες που έγιναν δεν έδειξαν ότι ήταν C- 4 (τύπος πλαστικής εκρηκτικής ύλης) ή άλλο εκρηκτικό υλικό υψηλής βαθμίδας αλλά πρόχειροι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για «πράξη δειλίας» σχετικά με τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις και τόνισε πως το FBI ερευνά την υπόθεση: «Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ποιος και γιατί το έκανε, αν ήταν προγραμματισμένο από εγχώρια ομάδα ή από ένα άτομο. Θα βρούμε ποιος έβλαψε τους πολίτες και θα τον φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «οι Αμερικανοί αρνούνται να τρομοκρατηθούν από αυτές τις ενέργειες» και εξήρε το θάρρος των συμπατριωτών, οι οποίοι παρότι σοκαρισμένοι έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα.

Σύμφωνα με τη γερουσιαστή Νταϊάν Φάινσταϊν, πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν είχαν δεχθεί καμία προειδοποίηση για επικείμενη επίθεση. Μολονότι έχουν ανακριθεί έως τώρα διάφορα άτομα δεν υπήρξε καμία προσαγωγή υπόπτου.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η επίθεση αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό χτύπημα λόγω των πολλαπλών εκρήξεων διαφόρων μηχανισμών, αν και δεν έχει βρεθεί έως τώρα καμία ένδειξη που να το συνδέει με κάποια οργανωμένη τρομοκρατική ομάδα στο εξωτερικό ή μέσα στις ΗΠΑ.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, με πρόσβαση σε απόρρητες εκθέσεις διεθνών τηλεπικοινωνιών, σε δορυφορικές εικόνες και άλλο υλικό που παρέχει ενίοτε στοιχεία για ενδεχόμενες ξένες τρομοκρατικές επιθέσεις, σημείωσαν ότι τη Δευτέρα δεν υπήρξαν προειδοποιητικές ενδείξεις για σχέδιο επίθεσης κατά των ΗΠΑ από ξένη οργάνωση.

O αυτόπτης μάρτυρας και πρώην στρατιωτικός Μπρους Μέντελσον δήλωσε στο BBC ότι τη στιγμή των εκρήξεων ήταν έντονη η μυρωδιά από μπαρούτι, τονίζοντας πως οι σκηνές χάους που έζησε του θύμισαν έντονα την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους...