ΚΟΣΜΟΣ

Τελευταίο «αντίο» στην Μάργκαρετ Θάτσερ

Τελευταίο «αντίο» στην Μάργκαρετ Θάτσερ

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο κεντρικό Λονδίνο, προκειμένου να αποχαιρετήσει την Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή την προηγούμενη εβδομάδα σε ηλικία 87 ετών, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 2.300 προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων συγγενείς και οι φίλοι της Μάργκαρετ Θάτσερ, στενοί συνεργάτες της, μέλη του προσωπικού της, καθώς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου και της αντιπολίτευσης. Επίσης, εκεί θα βρίσκονται νυν και πρώην ηγέτες χωρών που ήταν κοντά στην «Σιδηρά Κυρία», καθώς και 200 επίσημοι εκπροσώπους κρατών. Εκεί θα βρεθεί και η Βασίλισσα Ελισάβετ.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 ώρα Ελλάδος, ενώ οι πόρτες στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου άνοιξαν στις 11:00 το πρωί.

Στις 10:00 (ώρα Ελλάδος) το φέρετρο με την σορό της Μάργκαρετ Θάτσερ διέσχισε για τελευταία φορά τους δρόμους του Λονδίνου. Το φέρετρο, από την Εκκλησία της Πολεμικής Αεροπορίας, μετέφερε κιλλίβαντας πυροβόλου όπλου μέχρι τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Η τελετή της κηδείας αναμένεται να έχει διάρκεια 55 λεπτών.

Η Σκότλαντ Γιάρντ έκανε γνωστό ότι στους δρόμους του Λονδίνου θα βρίσκονται επί ποδός περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί, ενώ αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Αστυνομίας βρίσκονται σε κατάσταση «συναγερμού», μετά και τη βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, είχε εξαρχής αποφασιστεί η κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ να φρουρείται από μεγάλο αριθμό αστυνομικών, ωστόσο μετά τα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ, τα μέτρα θα είναι δρακόντεια, ιδιαίτερα τη στιγμή που εκεί θα βρίσκονται η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ωστόσο, οι Αρχές δεν θα απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις κατά της κληρονομίας της Θάτσερ κατά τη διάρκεια της κηδείας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μικρός αριθμός ατόμων που έχουν προετοιμάσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, έχουν ήδη ενημερώσει τις Αρχές, κάτι που άλλωστε είχε επανειλημμένα ζητήσει και η Σκότλαντ Γιάρντ.

Τελετή στο παρεκκλήσι του Γουέστμινστερ

Η οικογένεια της Μάργκαρετ Θάτσερ, στενοί φίλοι της και πολιτικοί που στάθηκαν στο πλευρό της την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας, συμμετείχαν χθες σε μία μικρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο παλάτι του Γουέστμινστερ. Εκεί βρέθηκαν περίπου 100 άτομα. Το φέρετρο με τη σορό της Θάτσερ έφτασε στο σημείο τυλιγμένο με την βρετανική σημαία.

Η σορός της μοναδικής γυναίκας πρωθυπουργού στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο παρεκκλήσι του Γουέστμίνστερ.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Διαβάστε επίσης:

Με στρατιωτικές τιμές η κηδεία της Θάτσερ-Παρούσα η βασίλισσα Ελισάβετ