ΚΟΣΜΟΣ

Το βίντεο που προσπάθησε να κρύψει ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ

Το βίντεο που προσπάθησε να κρύψει ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ

Βίντεο με τον τίτλο «Τρομοκράτες» ανέσυραν οι ερευνητές του FBI από το λογαριασμό του νεκρού Ταμερλάν Τσαρνάεφ στο YouTube.

Το βίντεο αυτό, που έχει στην κατοχή του το CNN, δείχνει μια ομιλία του ισλαμιστή εξτρεμιστή από το ρωσικό Καύκασο, Αμπού Ντουζάνα ή Γκατζιμουράντ Ντολγκάτοφ. Ο Ντολγκάτοφ ηγείτο μιας μικρής αντάρτικης ομάδας που είχε δεσμούς με την κύρια ισλαμιστική οργάνωση της περιοχής, το Εμιράτο του Καυκάσου. Σκοτώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε διαμέρισμα, στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, είχε ανεβάσει το εν λόγω βίντεο τον Αύγουστο του 2012, λίγο αφότου επέστρεψε από το ταξίδι του στη Ρωσία. Αυτό, όπως και ένα ακόμα βίντεο με την ετικέτα «τρομοκράτες», κατέβηκαν αργότερα, όμως ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πότε και από ποιον.

Ο 26χρονος είχε επισκεφθεί τη Ρωσία το πρώτο μισό του 2012 και πέρασε αρκετό χρόνο στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν στοιχεία για τη σύνδεση του Ταμερλάν με τον Ντολγκάτοφ.

Διαβάστε επίσης:

Με τον Ρώσο «Μπιν Λάντεν» είχε σχέσεις ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ