ΚΟΣΜΟΣ

Μεσόγειος : Οι βάσεις των υπερδυνάμεων

Μεσόγειος : Οι βάσεις των υπερδυνάμεων

Ένα από τα πλέον στρατηγικά σημεία και όχι μόνο ιστορικά, παγκοσμίως, είναι η Μεσόγειος Θάλασσα, στην οποία όλες οι υπερδυνάμεις θέλουν να έχουν πρόσβαση και μάλιστα στρατιωτικές βάσεις.

Επτά αμερικανικές βάσεις υπάρχουν στην Ιταλία, δύο στην Ισπανία, στην Τουρκία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα. Στην Κύπρο, στο νότιο τμήμα, υπάρχει αγγλική βάση, η Ρωσία έχει, επίσης, βάση στη Συρία.

Στην Ιταλία

Αμερικανικές βάσεις υπάρχουν στην Ιταλία που είναι προσανατολισμένες στην Αφρική, οι τέσσερις από τις βάσεις των αμερικάνων στην Ιταλία ανήκουν στο Ναυτικό. Η Aviano Air Base βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της Βενετίας και δημιουργήθηκε για την εκπαίδευση των χειριστών από το περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η Βάση αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Desert Storm» του πολέμου του Κόλπου. Σήμερα χρησιμοποιείται για την κατάρτιση των Αμερικανών πιλότων. Αμερικανικές βάσεις υπάρχουν στο Λιβόρνο, στην Πίζα και κοντά στη Βενετία. Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ εδρεύει στη Σικελία, αλλά και στο νησί της Σαρδηνίας και στο λιμάνι της Νάπολης. Στη Νάπολη στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ και στο Ναυτικό, υπάρχουν πλέον των 10 χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών.

Οι Αμερικανικές βάσεις στην Ισπανία

Η Moron air base στην Ανδαλουσία είναι μια από τις πιο στρατηγικές αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη. Βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από τη Σεβίλλη και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση κατά του Αφγανιστάν. Επίσης, στα Στενά του Γιβραλτάρ, στη Rota, υπάρχει άλλη μία αμερικανική βάση.

Στην Τουρκία

Μία από πιο σημαντικές αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία είναι στο Ίντσιρλικ. Εκεί υπάρχουν πάνω από 5 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες συνεπικουρούμενοι από Βρετανούς και Τούρκους. Η βάση έχει δημιουργηθεί από το 1955, τόσο για τη Ρωσία, όσο και για τη Μέση Ανατολή.Η βάση χρησίμευσε για τη μεταφορά αμερικανικών στρατευμάτων κατά την επιχείρηση κατά του Ιράκ.

Στην Πορτογαλία και την Ελλάδα

Στην Πορτογαλία υπάρχει η αμερικανική Lajes Air Base. Είναι αεροπορική βάση υποστήριξης. Σημαντική αμερικανική βάση είναι στη Σούδα στη Κρήτης που οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για υποστηρικτικές υπηρεσίες, φιλοξενεί περίπου 250 Αμερικανούς στρατιώτες. Στην Κύπρο, η Μεγάλη Βρετανία έχει μεγάλες βάσεις στη Δεκέλεια και στο Ακρωτήρι. Στις βάσεις της Δεκέλειας, του Ακρωτηρίου και της Λεμεσού, απασχολούνται περίπου 15 χιλιάδες Βρετανοί και Έλληνες. Οι βάσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά την επιχείρηση της Λιβύης το 2011. Βάση της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας της Βρετανίας υπάρχει στο όρος Τρόοδος, που ανήκει στη Δημοκρατία της Κύπρου και απασχολεί στρατιωτικό προσωπικό πληροφοριών περίπου 27 ατόμων.

Βάση της Ρωσίας στην Ταρτούς

Η βάση αυτή στην Ταρτούς δημιουργήθηκε κατά την σοβιετική εποχή και σήμερα έχει σημαντική σημασία για τη Ρωσία. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε το 1971, για τη συντήρηση των ρωσικών πολεμικών πλοίων και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες πρόκειται να αναδιοργανωθεί, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

--