ΚΟΣΜΟΣ

Βοστώνη: Ο Τσαρνάεφ αποκλείει συμμετοχή ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης

Βοστώνη: Ο Τσαρνάεφ αποκλείει συμμετοχή ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκε χθες κατηγορία για συμμετοχή στη διπλή επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης και ο οποίος απειλείται πλέον με τη θανατική ποινή, δήλωσε στους ερευνητές πως καμιά διεθνής τρομοκρατική οργάνωση δεν συμμετείχε στην επίθεση αυτή, μετέδωσε το CNN.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, μια ανώνυμη κυβερνητική πηγή υποστήριξε πως "οι προκαταρκτικές ανακρίσεις του Τσερνάεφ έδειξαν πως οι δύο αδελφοί μπορούν να θεωρηθούν τζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μόνοι τους", έξω από οποιαδήποτε οργάνωση.

Ο επιζών ύποπτος είπε επίσης ότι ο αδελφός του, ο 26χρονος Ταμερλάν, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας, κατηύθυνε τις επιθέσεις που στοίχισαν την περασμένη εβδομάδα τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό 200, σύμφωνα με το CNN.

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, τραυματισμένος και κρατούμενος σε ένα νοσοκομείο της Βοστόνης, υποστήριξε πως ο αδελφός του ήθελε να εμποδίσει τις επιθέσεις που δέχεται το ισλάμ.

Ο ύποπτος δήλωσε πάντως πως κανένα μέλος διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης δεν συμμετείχε στις ενέργειες του ίδιου και του αδελφού του.
Σύμφωνα με τους "Νιού Γιόρκ Τάιμς", ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ παραδέχθηκε στους ανακριτές πως συμμετείχε στην τοποθέτηση των βομβών.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του 19χρονου Αμερικανού από ομοσπονδιακό δικαστήριο περιλαμβάνουν τη χρήση "όπλων μαζικής καταστροφής" τα οποία προκάλεσαν θανάτους, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μια πρώτη ακροαματική συνεδρίαση ορίσθηκε για τις 30 Μαΐου ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Βοστόνης.

Η δικαστής δήλωσε πως, κατά την απαγγελία της κατηγορίας, ο κατηγορούμενος ήταν "σε εγρήγορση, ικανός και διαυγής διανοητικά", σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της απαγγελίας των κατηγοριών. Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος έχει τραυματισθεί σοβαρά στο λαιμό, ένευσε πολλές φορές καταφατικά με το κεφάλι και απάντησε μόνον "όχι" όταν η δικαστής τον ρώτησε αν έχει τα μέσα για να προσλάβει συνήγορο.
Η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του τσετσενικής καταγωγής Τζοχάρ Τσαρνάεφ σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπιστεί ως "εχθρός μαχητής" και συνεπώς δεν θα δικαστεί από έκτακτο στρατοδικείο.

Σε ανακοίνωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το FBI αναφέρεται λεπτομερώς στα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη του Τζοχάρ.
Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία αφηγείται εκεί πώς οι πράκτορές της εξέτασαν εικόνες από τις κάμερες επιτήρησης και από τους θεατές του Μαραθωνίου και παρατήρησαν πως οι δύο αδελφοί, οι οποίοι έφεραν "μεγάλα σακκίδια", είχαν συμπεριφορά διαφορετική απ' αυτή του υπόλοιπου πλήθους.
Ωστόσο τα κίνητρά τους παραμένουν σκοτεινά.

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ βρισκόταν ακόμη χθες σε "σοβαρή κατάσταση", σύμφωνα με το FBI. Φέρει τραύμα στον αυχένα, που κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι, πριν συλληφθεί, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με μια σφαίρα στο στόμα.

Καθώς εξακολουθεί να μην μπορεί να μιλήσει κανονικά, απαντούσε στους αστυνομικούς "σποραδικά" γραπτώς.

Η σύζυγος του Ταμερλάν, η Κάθριν Ράσελ, Αμερικανίδα που ασπάστηκε το ισλάμ και με την οποία ο Ταμερλάν απέκτησε μια κόρη, αρνήθηκε να μιλήσει στους αστυνομικούς, σύμφωνα με το δικηγόρο της, τον οποίο επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η έρευνα συνεχίζεται με την ανάλυση των τηλεφωνημάτων, των τραπεζικών λογαριασμών και των ηλεκτρονικών υηπολογιστών των υπόπτων.

Η έρευνα προσανατολίζεται επίσης στη Ρωσία και τους "πέντε μήνες και δεκατρείς ημέρες" που πέρασε ο Ταμερλάν το 2012 στο Νταγκεστάν.

Στη διάρκεια της διαμονής του εκεί, "βρέθηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές στο στόχαστρο των δυνάμεων της τάξης" ενώ ήταν παρέα με έναν άλλο νεαρό άνδρα που παρακολουθούνταν επειδή ήταν ύποπτος για διασυνδέσεις με παράνομους ισλαμιστικούς κύκλους.

Όμως η εσφαλμένη ορθογραφία του ονόματός του μπορεί να είναι μια από τις αιτίες για τις οποίες διέφυγε από το ραντάρ του FBI και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε χθες ο αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιχαμ.

"Το FBI μου εμπιστεύθηκε πως ο λόγος για τον οποίο το όνομά του δεν εμφανίσθηκε στο σύστημα ήταν ότι δεν ήταν γραμμένο με τη σωστή ορθογραφία", δήλωσε ο γερουσιαστής διευκρινίζοντας: "Δεν ξέρουμε αν ήταν αυτός που το έγραψε λάθος" ή αν ήταν η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot.