ΚΟΣΜΟΣ

Εκατομμύρια δολάρια σε σακούλες από τη CIA στον Αφγανό πρόεδρο

Εκατομμύρια δολάρια σε σακούλες από τη CIA στον Αφγανό πρόεδρο

Σε βαλίτσες, σακίδια και πλαστικές σακούλες παρέδιδε επί μία δεκαετία δεκάδες εκατομμύρια δολάρια η CIA στο γραφείο του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.


Την αποκάλυψη κάνει η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πληροφορίες νυν και πρώην συμβούλων του Αφγανού ηγέτη. Τα μυστικά αυτά κονδύλια προορίζονταν για την εδραίωση της CIA στο Αφγανιστάν, αλλά αντ' αυτού τροφοδότησαν τη διαφθορά και ενίσχυσαν τους πολέμαρχους, υπονομεύοντας τη στρατηγική απεμπλοκής της Ουάσινγκτον από τη χώρα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Η μεγαλύτερη πηγή διαφθοράς στο Αφγανιστάν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε μία από τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.

Τα μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών κατέληξε σε πολέμαρχους και πολιτικούς, πολλοί από τους οποίους έχουν σχέση με το εμπόριο ναρκωτικών και σε ορισμένες περιπτώσεις με τους ταλιμπάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το 2010, ο Καρζάι είχε δηλώσει ότι το γραφείο του έλαβε χρήματα από το Ιράν σε σακούλες, αλλά αυτό έγινε με διαφανή τρόπο και η χρηματική βοήθεια είχε ως προορισμό την κάλυψη των αναγκών του προεδρικού μεγάρου. Είπε ότι εκείνη την εποχή οι ΗΠΑ έκαναν αντίστοιχες πληρωμές.

Η CIA αρνήθηκε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε μέχρι στιγμής να σχολιάσει το δημοσίευμα.