ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στο νέο Σύνταγμα δεν πρέπει να υπάρχουν εθνικές αναφορές

Τουρκία: Στο νέο Σύνταγμα δεν πρέπει να υπάρχουν εθνικές αναφορές

Οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων των Ανατολικών και Νοτιοανατολικών περιοχών της Τουρκίας, συγκάλεσαν σύσκεψη στο Ντιγιαρμπακίρ την Κυριακή, για να τονίσουν ότι το νέο Σύνταγμα της χώρας δεν πρέπει να περιλαμβάνει εθνοτικές, θρησκευτικές, ιδεολογικές ή πολιτιστικές αναφορές.

Οι δεκατρείς πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων (Diyarbakır, Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Hakkâri, Kars, Mardin, Muş, Şanlıurfa, Şırnak και Van) συζήτησαν τη διαδικασία της προετοιμασίας του νέου Συντάγματος και μοιράστηκαν τις ιδέες και τις απόψεις τους.

Η δήλωση στον Τύπο, για λογαριασμό όλων των προέδρων έγινε από τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιαρμπακίρ Tahir Elçi, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σε αυτή υπογραμμίζεται η πολυμορφία της τουρκικής κοινωνίας στην εθνικότητα, τη θρησκεία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό.

Ο Elçi δήλωσε ότι στην κοινωνική ζωή έχουν γίνει προσπάθεια να τυποποιηθεί οι εθνοτική, θρησκευτική, γλωσσική και πολιτιστική ταυτότητα, επί πολλά χρόνια σε αυτήν τη χώρα.

«Όλα τα κοινωνικά- πολιτιστικά προβλήματα ή συγκρούσεις, ιδίως το μακροχρόνιο κουρδικό ζήτημα, είναι αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας και της λανθασμένης πολιτικής.

Εκτός από την τουρκική γλώσσα, η οποία είναι η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και οι άλλες γλώσσες θα πρέπει, επίσης, να συμπεριληφθούν στο σύνταγμα.

...Ο ορισμός της ιθαγένειας που θα συμπεριλαμβάνεται στο νέο σύνταγμα, δεν πρέπει να επισημαίνει κάποια συγκεκριμένη εθνικότητα ή οποιαδήποτε άλλη εθνική αναφορά και έννοια. Το δικαίωμα της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα πρέπει να λαμβάνεται υπό την εγγύηση του Συντάγματος».

Ο Elçi, δήλωσε, επίσης, ότι το νέο σύνταγμα της Τουρκίας, θα πρέπει να είναι αντικειμενικό και δεν πρέπει να προωθεί κάποια συγκεκριμένη θρησκεία, καθώς υπάρχουν ένα ευρύ φάσμα θρησκειών που εκπροσωπούνται σε όλη τη χώρα.