ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κέρι χαιρετίζει τη στάση του Αραβικού Συνδέσμου για το μεσανατολικό

Ο Κέρι χαιρετίζει τη στάση του Αραβικού Συνδέσμου για το μεσανατολικό

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι δήλωσε ότι η αποδοχή από τον Αραβικό Σύνδεσμο την Τρίτη ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μπορούν να ανταλλάξουν γη, σε κάθε συμφωνία ειρήνης, είναι «ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».


Ο αραβικός κόσμος φαίνεται ότι έχει μαλακώσει τη στάση του απέναντι στο ειρηνευτικό σχέδιο του 2002 καθώς τη Δευτέρα ο σεϊχης Χαμάντ μπιν Γιασίμ αλ Θάνι, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, είπε ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να ανταλλάξουν γη αντί να στέκονται αυστηρά στα σύνορα του 1967.

Το σχόλιό του, για λογαριασμό της αντιπροσωπίας του Αραβικού Συνδέσμου, ισοδυναμούσε με παραχώρηση στο Ισραήλ καθώς ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν είχε ποτέ «αγκαλιάσει ρητά» την ιδέα. «Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο Κέρι σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας.

Ο Κέρι δεν έχει κρύψει την ελπίδα του να αναζωογονήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες κατέρρευσαν το 2010, αλλά παραμένει ασαφές εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα αποφασίσει να υποστηρίξει μια σημαντική προσπάθεια των ΗΠΑ. «Αυτή η είδηση είναι πολύ θετική», είπε και η πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και σημερινή υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι

Στα βασικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής που θα τερματίσει τη πολύχρονη κρίση στο μεσανατολικό, περιλαμβάνονται η συνοριακή διαφορά, η τύχη των Παλαιστινίων προσφύγων, το μέλλον των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.