ΚΟΣΜΟΣ

Λέτα:Προτεραιότητα η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ

Λέτα:Προτεραιότητα η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα υποστήριξε σήμερα πως η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης είναι θα πρέπει να είναι η πρώτιστη προτεραιότητα της ΕΕ, επισημαίνοντας πως «δεν θα πρέπει να χαθεί χρόνος» κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Λέτα εξέφρασε την εκτίμηση πως για να καταπολεμηθεί ο «εφιάλτης» της ανεργίας, «μία από τις πρώτες προϋποθέσεις» είναι να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να τυγχάνουν χαμηλότερων επιτοκίων. «Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε πως η τραπεζική ένωση, όπως μόλις τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, είναι εδώ, την αποφασίσαμε, θα πρέπει να την εφαρμόσουμε και δεν θα πρέπει να χάνουμε χρόνο γι' αυτό», πρόσθεσε.

«Είναι το πρώτο μεγάλο σημείο για τη λύση, την επιτυχία, μεταξύ των τεσσάρων» προτεραιοτήτων, μαζί με την «οικονομική, χρηματοπιστωτική και πολιτική ένωση», επεσήμανε ο Λέτα. Από την πλευρά του, ο Ολάντ υπογράμμισε πως η «πορεία για την επιστροφή στη δημοσιονομική εξισορρόπηση» θα πρέπει «να προσαρμοσθεί» στην «πραγματικότητα της ανάπτυξης» και πως η ΕΕ οφείλει «να επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα όπως εκείνη που έδειξε για την σταθερότητα στην ευρωζώνη και στην δημοσιονομική σοβαρότητα».

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνον η ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά και η πολιτική σταθερότητα στις αντίστοιχες χώρες μας», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος στην ίδια συνέντευξη. «Όσον για την δημοσιονομική πορεία, αυτή θα πρέπει να προσαρμοσθεί σ' αυτό που αποτελεί την πραγματικότητα της ανάπτυξης, και για να αποδείξουμε καλύτερα πως δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε τίποτε εν σχέσει προς τις υποχρεώσεις μας, να χαλιναγωγήσουμε τις δημόσιες δαπάνες», πρόσθεσε ο Ολάντ, υπερασπιζόμενος τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει για την αναθέρμανση της γαλλικής ανταγωνιστικότητας.

Ρoή Ειδήσεων