ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία:Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα με Συρία με 10 τραυματίες

Τουρκία:Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα με Συρία με 10 τραυματίες

Τουλάχιστον 10 Τούρκοι τραυματίστηκαν σήμερα σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ Σύρων ενόπλων και Τούρκων συνοριοφυλάκων κοντά στην πόλη Ακτσάκαλε, στα σύνορα των δύο χωρών, ανέφεραν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, μεταξύ των τραυματιών είναι τρεις Τούρκοι αστυνομικοί και δύο στρατιώτες. Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν οι συνοριοφύλακες προσπάθησαν να εμποδίσουν μια ομάδα ανθρώπων να περάσει από τη Συρία στην Τουρκία από το μεθοριακό πέρασμα του Τελ Αμπιάντ. Το ιδιωτικό κανάλι NTV μετέδωσε ότι οι Σύροι περίμεναν στην πύλη και άνοιξαν πυρ όταν τους αρνήθηκαν την είσοδο στην Τουρκία.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι επρόκειτο για λαθρεμπόρους, όμως άλλες πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ τους υπήρχαν και Σύροι αντάρτες. Ένας ακτιβιστής της συριακής αντιπολίτευσης είπε μάλιστα ότι δύο αντάρτες σκοτώθηκαν. Οι ένοπλοι κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά προηγουμένως πυρπόλησαν το κτίριο του τελωνείου. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έστειλαν ενισχύσεις στην περιοχή του Ακτσάκαλε, όπου και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί συγκρούσεις.

Τον περασμένο Οκτώβριο μία γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά της σκοτώθηκαν όταν τρεις όλμοι που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία έπεσαν στο σπίτι τους. Ο τουρκικός στρατός απάντησε λίγες ώρες αργότερα βάζοντας στο στόχαστρο διάφορους στόχους κατά μήκος των συνόρων.

Οι πληροφορίες για το σημερινό επεισόδιο δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως από καμία πλευρά. Σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν δείχνουν καπνό να υψώνεται από τη μεθόριο και ένα πυροσβεστικό όχημα στο σημείο. Σε μια φωτογραφία, ένας τραυματίας μεταφέρεται σε ένα ασθενοφόρο.