ΚΟΣΜΟΣ

Τα φύκια μπορεί να μετατρέψουν τη Βαλτική θάλασσα σε βάλτο

Τα φύκια μπορεί να μετατρέψουν τη Βαλτική θάλασσα σε βάλτο

Οι Ρώσοι ωκεανολόγοι ανησυχούν ότι η Βαλτική θάλασσα σύντομα μπορεί να μετατραπεί σε έναν σάπιο βάλτο. Υπαίτιοι φέρεται να είναι τα φύκια, τα οποία αναπτύσσονται με μεγάλη ταχύτητα.

Ιδιαίτερη ανησυχία των επιστημόνων από το ρωσικό Ινστιτούτο Ωκεανολογίας προκαλεί η «επέκταση» των κυανοφυκών – των κυανοβακτηρίων. Καθιστούν απειλή για τα θαλάσσια ζώα και πτηνά. Οι τοξίνες που παράγουν τα κυανοφύκη οδηγούν στην εξαφάνιση της πανίδας. Κατά τις πρόσφατες μελέτες, ομάδα ωκεανολόγων του Ινστιτούτου επισήμανε ότι λόγω της «εισβολής» των κυανοβακτηρίων, σε πολλές περιοχές της Βαλτικής θάλασσας έχει ήδη σημειωθεί μια μαζική εξαφάνιση του ζωοπλαγκτόν και των μικρών ψαριών. Και αυτά αποτελούν την τροφή των περισσοτέρων υδρόβιων ζώων, είναι η βάση της τροφικής αλυσίδας. Η επεκτατική ανάπτυξη των φυκιών, οι «υπερανθίσεις» του νερού, οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την αύξηση της θερμοκρασίας στη Βαλτική θάλασσα. Στη διαδικασία αυτή συμβάλει και το ιλύς, ένα γόνιμο περιβάλλον για τα υδρόβια φυτά.

Οι ωκεανολόγοι έχουν αναφέρει διάφορες λύσεις του προβλήματος, όπως είναι για παράδειγμα η κατασκευή επιπρόσθετων εγκαταστάσεων καθαρισμού και η καταστροφή των φυκιών. Ένας άλλος τρόπος είναι να φυτευτούν καλάμια κοντά στο νερό.

Κάθε χρόνο τα φύκια της Βαλτικής θάλασσας αυξάνουν σημαντικά την περιοχή της εξάπλωσής τους. Το γεγονός αυτό είναι εμφανές, για παράδειγμα, στις παραλίες Τρουιμιάστα της Πολωνίας και στην περιοχή του κόλπου του Kurshsk. Εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, η Βαλτική θάλασσα μπορεί να μετατραπεί με την πάροδο του χρόνου σε έναν βάλτο που σαπίζει, προειδοποιούν οι επιστήμονες.