ΚΟΣΜΟΣ

DW: Οι νεοναζί βλάπτουν την οικονομία

DW: Οι νεοναζί βλάπτουν την οικονομία

Αρκετές περιοχές του ανατολικογερμανικού κρατιδίου Μέκλενμπουρκ-Φόρπομερν ψηφίζουν εδώ και χρόνια το ακροδεξιό κόμμα NPD. Οι ακροδεξιές ιδέες δεν έχουν όμως μόνο πολιτική ή κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά και οικονομικές.

«Ρατσισμός, αντισημιτισμός και ακροδεξιά δεν έχουν θέση εδώ!», αναγράφεται σε πλακάτ μπροστά από την οικοδομική εταιρία «Μπετόν Σέρβις Βίτενμπουργκ» στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο του Μέκλενμπουρκ-Φόρπομερν. Με το πλακάτ βέβαια δεν πείθεται κανένας νεοναζί να εγκαταλείψει τα πιστεύω του. Η επιχείρηση όμως θέλει με τον τρόπο αυτό να τονίσει ότι επιδεικνύει μηδενική ανοχή στην ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Ο Αχιμ Φρόιτσχαϊμ εκπρόσωπος της περιφέρειας Φόρπομερν-Γκράιφσβαλντ, όπου το ακροδεξιό κόμμα NPD αποσπά υψηλά ποσοστά στις εκλογές, θεωρεί ότι τα ακροδεξιά πιστεύω πολλών κατοίκων εκφράζουν τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ομοφοβία τους: «Κατά τη διάρκεια της τουριστικής σαιζόν και ιδίως σε προεκλογικές περιόδους όταν οι τουρίστες περνούν από πλακάτ με συνθήματα του ακροδεξιού κόμματος δημιουργούνται, όπως φαντάζεστε, οι χειρότερες εντυπώσεις. Και αυτό έχει και οικονομικές επιπτώσεις. Δεν αποκλείεται κάποιος επίδοξος επενδυτής όταν πληροφορηθεί την κατάσταση αυτή να προτιμήσει έναν άλλο τόπο για να επενδύσει τα χρήματά του ή να δημιουργήσει την επιχείρησή του».

ΠΗΓΗ DW