ΚΟΣΜΟΣ

Ακόμη δύο νεκροί από τον κορονοϊό που προκαλεί το SARS

Ακόμη δύο νεκροί από τον κορονοϊό που προκαλεί το SARS

Άλλοι δύο άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία έχασαν τη ζωή τους από ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού που προκαλεί το SARS και το οποίο εμφανίσθηκε στη Μέση Ανατολή, ανεβάζοντας στα επτά τα θύματα της επιδημίας στο βασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ.

«Ακόμη έξι άνθρωποι έχουν προσβληθεί κι ο ένας εξ αυτών νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σε μία έξαρση της νόσου σε κέντρο ιατρικής φροντίδας στην διοικητική περιφέρεια Αλ Άχσα στην Ανατολική Επαρχία», επισήμανε ο Γκλεν Τόμας, εκπρόσωπος του Οργανισμού στη Γενεύη.

Σε όλον τον κόσμο έχουν καταγραφεί 30 επιβεβαιωμένα από τα εργαστηριακά ευρήματα θύματα, στοιχεία στα οποία περιλαμβάνονται και 18 θάνατοι αφότου εντοπίσθηκε για πρώτη φορά η επιδημία από τους επιστήμονες, τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπογράμμισε ο Τόμας.

Ορισμένα στελέχη του κορονοϊού μπορούν να προκαλέσουν απλά συνάχια, όμως καραδοκούν και όσοι προκαλούν το πολύ σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), το οποίο για πρώτη φορά εξαπλώθηκε στην Ασία το 2003.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, εντούτοις εκφράζονται φόβοι για θυλάκους της ασθένειες που έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και τη Βρετανία.

Στη Σαουδική Αραβία έχουν καταγραφεί συνολικά 23 κρούσματα, δύο στο Κατάρ, ισάριθμα στην Ιορδανία και τη Βρετανία κι ένα στα ΗΑΕ, όπως αναφέρεται στα στοιχεία του ΠΟΥ.

«Ο ΠΟΥ δεν συμβουλεύει προληπτική εξέταση των ταξιδιωτών, ούτε και περιορισμούς στις συναλλαγές και τις μετακινήσεις», δήλωσε ο Τόμας, προσθέτοντας πως όλα τα εμπλεκόμενα κράτη θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για να παρατηρήσουν «οιονδήποτε αφύσικο τύπο» της ασθένειας