ΚΟΣΜΟΣ

'Oλι Ρεν: Η επανένωση της Κύπρου θα αναστήσει το νησί

'Oλι Ρεν: Η επανένωση της Κύπρου θα αναστήσει το νησί

OΕυρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν πρότεινε ως οικονομική και κοινωνική λύση τη νεκρανάσταση της ενοποιητικής διαδικασίας για την διχοτομημένη Κύπρο.

Μιλώντας ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο κ. Ρεν επέρριψε ευθύνες στην κυπριακή ηγεσία για την απουσία αποφασιστικής λύσης.

«Θέλω να ολοκληρώσω με ένα προσωπικό σχόλιο. Εργάστηκα επί πέντε χρόνια ως επίτροπος Διεύρυνσης για να διευκολύνω την επανένωση της Κύπρου. Λυπάμαι που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί αποφασιστική πρόοδος. Σήμερα, αξίζει να αναφερθεί ότι η επανένωση του νησιού θα έδινε μεγάλη ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου. Τώρα είναι πράγματι η ώρα να νεκραναστηθεί η διαδικασία προς την ενοποίηση», τόνισε ο Όλι Ρεν.

«Τα προβλήματα της Κύπρου δημιουργήθηκαν κατά την πάροδο πολλών ετών. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένας υπερμεγέθης τραπεζικός κλάδος που θριάμβευσε προσελκύοντας ξένες καταθέσεις με πολύ ευνοϊκές συνθήκες. Τα τραπεζικά προβλήματα επιδεινώθηκαν από την κακή διαχείριση κινδύνου. Με ελλιπή εποπτεία, οι μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες δημιούργησαν υπερβολική έκθεση στον κίνδυνο», δήλωσε ο Όλι Ρεν.

«Δυστυχώς, χρειάστηκε περισσότερο από έξι μήνες για να αντιληφθεί η Κύπρος τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη μη βιωσιμότητα του μοντέλου που ακολουθούσε. Δυστυχώς χρειάστηκαν άλλοι εννέα μήνες για να καταλήξει σε μία συμφωνία με το Eurogroup», συμπλήρωσε.