ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Επιθέσεις αυτοκτονίας κατά κουρδικών στόχων

Ιράκ: Επιθέσεις αυτοκτονίας κατά κουρδικών στόχων

Τρεις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη με στόχο κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας και κουρδικό πολιτικό φορέα στο βόρειο Ιράκ, με συνολικό απολογισμό τρία θύματα, σύμφωνα με αστυνομικές και ιατρικές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.


Χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο, ένας βομβιστής αυτοκτονίας στόχευσε τα γραφεία του κόμματος Πατριωτικής Ενότητας του Κουρδιστάν, αφαιρώντας τη ζωή ενός φρουρού του κτηρίου, στην όλη του Κιρκούκ, 250 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Σε άλλη επίθεση στην ίδια πόλη, με στόχο κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, γνωστές ως «Πεσμέργκα», ένας κούρδος οπλίτης τους έχασε τη ζωή.
Άλλος ένας «πεσμέργκα» σκοτώθηκε στην πόλη Τουζ Κουρμάτο, 67 χιλιόμετρα νοτίως του Κιρκούκ, στην τρίτη επίθεση αυτοκτονίας μέσα σε μία ημέρα.

Οι εντάσεις μεταξύ των Ιρακινών, πλειοψηφικών σιιτών και μειοψηφικών σουνιτών μουσουλμάνων, και μεταξύ τους αλλά και με τους εθνικά Κούρδους της χώρας, έχουν οξυνθεί περαιτέρω μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, τον Δεκέμβριο του 2011.

Οι επιθέσεις της Τετάρτης έλαβαν χώρα σε περιοχή με μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, στα οποία τόσο η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση την οποία διαθέτουν οι Κούρδοι, διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία.

Το Κιρκούκ, πόλη με πολυεθνοτικό χαρακτήρα, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τις επιθέσεις.