ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλιάνος ο νέος επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Βραζιλιάνος ο νέος επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης Ρουμπέρτου Αζεβέντου επελέγη επίσημα ως επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), δήλωσε ο πρόεδρος της τρόικας που είναι επιφορτισμένη με την επιλογή των υποψηφίων, ο πρεσβευτής του Πακιστάν Σαχίντ Μπασίρ.

Ο επίσημος διορισμός του θα γίνει την επόμενη εβδομάδα σε μια συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου των 159 κρατών-μελών του Οργανισμού. Η επιλογή του Αζεβέντου, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Γάλλο Πασκάλ Λαμί, ανακοινώθηκε χθες από διπλωματικές πηγές.

«Είχε το προβάδισμα σε όλα τα στάδια της επιλογής», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασίρ. Στον τρίτο και τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας για την επιλογή του, ο 55χρονος Αζεβέντου, εκπρόσωπος της Βραζιλίας στον ΠΟΕ από το 2008, ήταν αντίπαλος με ένα «βαρύ όνομα» του διεθνούς εμπορίου, τον Μεξικανό Ερμίνιο Μπλάνκο, 62 ετών, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Μεξικού για την ιστορική βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA), η οποία υπεγράφη το 1994.

Η διαδικασία για την εκλογή ενός νέου γενικού διευθυντή του ΠΟΕ είχε αρχίσει εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες. Η τετραετής θητεία του θα αρχίσει επίσημα την 1η Σεπτεμβρίου. Θα διαδεχτεί τον 65χρονο Πασκάλ Λαμί, ο οποίος ολοκληρώνει την δεύτερη διαδοχική θητεία του.

Εννέα υποψηφιότητες υποβλήθηκαν για τη θέση αυτή, και η τρόικα μετά από διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη βαθμιαία απέκλειε τους υποψηφίους που συγκέντρωναν τις λιγότερες ψήφους προτίμησης.

Ο Αζεβέντου έχει προγραμματιστεί να δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα στη Γενεύη, ενώ η εκλογή του για πολλούς επιβεβαιώνει την ολοένα και αυξανόμενη παρουσία των λεγόμενων BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική) στο παγκόσμιο εμπόριο.