ΚΟΣΜΟΣ

Νταβούτογλου σε Hurrieyt: «Ανησυχούμε για το Σχέδιο Β΄ του Άσαντ»

Νταβούτογλου σε Hurrieyt: «Ανησυχούμε για το Σχέδιο Β΄ του Άσαντ»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, ότι καταφεύγει σε μια νέα στρατηγική «εθνοκάθαρσης» για να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη για την αίρεση των Αλεβιτών, σε συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ο Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ τόνισε ότι ο Άσαντ μεταβαίνει σε μια νέα στρατηγική για να επαναφέρει την επιρροή του σε μια συγκεκριμένη περιοχή υποβάλλοντας εθνοκάθαρση.

Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στην μεσογειακή πόλη Baniyas, όπου οι παρατηρητές αναφέρουν για δεκάδες ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε μια γειτονιά σουνιτών.

«Αυτή είναι η λογική της στρατηγικής του Σχεδίου Β΄, με κριτήριο τις θρησκευτικές συγκρούσεις και ανοίγοντας χώρος ή έναν διάδρομο σε μια συγκεκριμένη αίρεση, όπως είναι οι Αλεβίτες που εκτείνονται μέχρι την πόλη Χομς στο Λίβανο.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, στη Συρία, τουλάχιστον 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το καθεστώς του Άσαντ κατά την επιδρομή στην πόλη Baniyas ή Banias, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Μάλιστα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κερι, πριν από την κρίσιμη συνάντησή του στη Μόσχα και του εκδήλωσε την ανησυχία της τουρκικής πλευράς για την κατάσταση στη Συρία, αναφέρει το δημοσίευμα.