ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική μέρα στις ΗΠΑ: Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου υψώθηκε ξανά!

Ιστορική μέρα στις ΗΠΑ: Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου υψώθηκε ξανά!

Με το τελευταίο κομμάτι μιας κωνοειδούς κορυφής, το οποίο τοποθετήθηκε στο νέο Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (World Trade Center) σήμερα το πρωί, το συγκεκριμένο κτήριο έγινε και επίσημα το υψηλότερο στις ΗΠΑ, καθώς το ύψος του φθάνει πλέον τα 541 μέτρα.


Η κωνοειδής κορυφή ήταν τα τελευταίο κομμάτι στην ανακατασκευή του κτηριακού συγκροτήματος One World Trade Center, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Freedom Tower (Πύργος της Ελευθερίας) και κατασκευάστηκε στη θέση εκείνου το οποίο καταστράφηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η τοποθέτηση του τελευταίου τμήματος της κορυφής, μήκους 124 μέτρων, η οποία έγινε με ειδικό ελικόπτερο, μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Κατά την τοποθέτηση, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ο παρουσιαστής της εκπομπής «NBC Today» Mατ Λάουερ σάλπισε με μια τρομπέτα, σηματοδοτώντας την έναρξη της επιχείρησης.

Ο πύργος, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, είναι ο υψηλότερος στο δυτικό ημισφαίριο και το τρίτο υψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

Θα είναι το πρώτο από τα τέσσερα κτίρια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου το οποίο θα ολοκληρωθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής ανακατασκευής, η οποία θα κοστίσει τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια.

Το κτήριο διαθέτει, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, 104 ορόφους με συνολικό ύψος 1.776 ποδών (541 μέτρων).

Πρόκειται για συμβολισμό με ευθεία αναφορά στο έτος 1776, όταν οι ΗΠΑ διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τη Μεγάλη Βρετανία.
Οι πρώτοι ενοικιαστές αναμένεται να εισέλθουν στον ουρανοξύστη εντός του 2014.