ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η εφορία παραδέχτηκε μεροληψία κατά του «Κόμματος του Τσαγιού»

ΗΠΑ: Η εφορία παραδέχτηκε μεροληψία κατά του «Κόμματος του Τσαγιού»

Η αμερικανική Φορολογική Υπηρεσία (IRS) παραδέχθηκε χθες πως μερολήπτησε κατά ορισμένων ιδρυμάτων, που σχετίζονταν με το κίνημα «Κόμμα του Τσαγιού» που μάχεται κατά της φορολόγησης, διατάσσοντας περαιτέρω εξονυχιστικούς ελέγχους όταν αυτά υπέβαλαν αίτημα για απαλλαγής τους από την απόδοση φόρου ως μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

Η εφορία επεσήμανε πως διαχώρισε και υπέβαλε σε ελέγχους ορισμένες εταιρείες με το συστατικό 'κόμμα του τσαγιού' και 'πατριωτικό' στην ονομασία τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρική αναμέτρηση του 2012.

Η Λόις Λέρνερ, διευθύντρια του τμήματος απαλλαγής της απόδοσης φόρου της IRS δήλωσε πως υπάλληλοι της υπηρεσίας υπέβαλαν σε περαιτέρω ελέγχους τα ιδρύματα αυτά βάσει μόνον της ονομασίας τους. Πάντως η υπηρεσία επέμεινε πως οι έλεγχοι αυτοί δεν υπαγορεύονταν από πολιτικά κίνητρα.

«Δεν το έπραξαν ορθώς. Θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη γι' αυτό», δήλωσε η ίδια σύμφωνα με το Bloomberg News.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ χαρακτήρισε τις πράξεις αυτές της εφορίας «ανάρμοστες». Ο ίδιος πρόσθεσε πως κατανοεί πλήρως ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να ερευνηθεί από τις αρμόδιες εσωτερικές υπηρεσίες της IRS. «Αναμένουμε οι έρευνες αυτές να είναι διεξοδικές και να γίνουν διορθώσεις», υπογράμμισε ο Κάρνεϊ.

Ο διαπρεπής στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστής του Κεντάκι Μιτς Μακόνελ ζήτησε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ερευνηθεί σε βάθος το θέμα αυτό. Αναφερόμενος στις «γκαγκστερικές» αυτές μεθόδους, υποστήριξε πως οι Αμερικανοί θα πρέπει να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι δεν είναι άμοιροι απέναντι στις κυβερνητικές πρακτικές.

Παράλληλα, και ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, βουλευτής της Βιρτζίνια, Έρικ Καντόρ δήλωσε πως το Σώμα θα διεξάγει τη δική του έρευνα για το θέμα: «δεν μπορεί η εφορία να κατατρομοκρατεί ένα φυσικό πρόσωπο, ή μία οργάνωση με μόνον γνώμονα τις πολιτικές του πεποιθήσεις», πρόσθεσε.