ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Γερμανίας: 'Ωθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

ΥΠΕΞ Γερμανίας: 'Ωθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ζητά επιτάχυνση των διαραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δεν θέτει όμως χρονικό όριο. Μαζί με τον τούρκο ομόλογό του εγκαινιάζουν "στρατηγικό διάλογο".

Σε συνέντευξη που δημοσιεύει η εφημερίδα Rheinische Post του Ντύσελντορφ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών εκφράζει τη θέση ότι θα πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. «Μετά από 2μισυ χρόνια χωρίς ουσιαστική πρόοδο, έχει έρθει η ώρα να δοθεί νέα ώθηση ανοίγοντας και άλλα κεφάλαια, όπως η περιφερειακή πολιτική και ο ανταγωνισμός» τόνισε ο Γκίντο Βέστερβέλλε.

Στρατηγικός διάλογος με τον υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου

Τις ευθύνες για την καθυστέρηση απέδωσε και στις δύο πλευρές. «Είναι αποφασιστικής σημασίας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με όρους δικαιοσύνης, σεβασμού και εμπιστοσύνης», τόνισε. «Θα πρέπει να προσέξουμε», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, «ώστε να μην έρθει η μέρα που η Ευρώπη να δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για την Τουρκία, από ότι η Τουρκία για την Ευρώπη». Ο Βέστερβέλε απέφυγε να προσδιορίσει το χρονικό τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει «εάν και πότε η Τουρκία θα έχει εκπληρώσει τους όρους και εάν και πότε θα είναι έτοιμη η ΕΕ να τη δεχθεί». Ο Βέστερβέλε έδωσε εύσημα στα οικονομικά επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών και την προσφορά των Τούρκων μεταναστών στην "επιτυχία της Γερμανίας". Επίσης εκθείασε την υπεύθυνη στάση που δείχνει η χώρα για την κοινή ασφάλεια ως μέλος του Νάτο και υπογράμμισε τη σημασία της ως γέφυρας ανάμεσα στη χριστιανική Ευρώπη και τον ισλαμικό κόσμο. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η γερμανίδα καγκελάριος έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της προνομιακής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, όχι όμως υπέρ της πλήρους ένταξης.

Ο Βέστερβέλε εκθείασε τις οικονομικές επιτυχίες της Τουρκίας

Ο Γκίντο Βέστερβέλλε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου θα εγκαινιάσουν αύριο στο Βερολίνο ένα νέο πλαίσιο «στρατηγικού διαλόγου» που θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών θα συζητούνται διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα. Στο ίδιο πλαίσιο θα συσταθούν επίσης και ομάδες εργασίας για την εξέταση θεμάτων, όπως ο πολιτισμός και εκπαίδευση, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Μ. Ανατολή και τον αραβικό κόσμο καθώς και η συνεργασία της Τουρκίας με την Ευρώπη. Σε κοινό άρθρο που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung οι Βέστερβέλλε και Νταβούτογλου εξαίρουν τις μεγάλες προόδους της Τουρκίας στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου δίνοντας έμφαση στην επίδραση που έχουν οι μεταρρυθμίσεις στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ. Επίσης εκθειάζουν τη συμβολή καλλιτεχνών, αθλητών και επιχειρηματιών τουρκικής καταγωγής στη χώρα και διαπιστώνουν ότι μετά από 50 χρόνια τουρκικής μετανάστευσης στη Γερμανία η παρουσία της τουρκικής κοινότητας χαρακτηρίζεται από σύμπνοια και ομόνοια. Να σημειώσουμε ότι το μεσημέρι ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνάντησε τις οικογένειες των 8 θυμάτων τουρκικής καταγωγής που σκοτώθηκαν από μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης NSU.

ΠΗΓΗ dW