ΚΟΣΜΟΣ

Οριακή νίκη για το συντηρητικό κόμμα της Βουλγαρίας

Οριακή νίκη για το συντηρητικό κόμμα της Βουλγαρίας

Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, το συντηρητικό GERB, αναδείχτηκε νικητής των χθεσινών, πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή της χώρας.


Με καταμετρημένο το 69% των ψήφων, το κόμμα GERB εξασφαλίζει το 31,38%, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα 27,34%, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MDL) της τουρκικής μειονότητας το 9,15% και το εθνικιστικό ακροδεξιό Ataka το 7,6%.

Ωστόσο, το GERB δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών της 240μελούς βουλής, ενώ όλα τα κόμματα που εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμαχίας με το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ.

Εάν το πρώτο κόμμα δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, η εντολή θα ανατεθεί στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι Σοσιαλιστές έχουν δηλώσει ότι έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ευρεία συναίνεση με τον σχηματισμό κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης με επικεφαλής τον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών (2005-2009) Πλάμεν Ορεσχάρσκι.