ΚΟΣΜΟΣ

Στρατοδικείο για λοχαγό που άφησε στρατιώτες να ουρούν πτώματα Αφγανών

Στρατοδικείο για λοχαγό που άφησε στρατιώτες να ουρούν πτώματα Αφγανών

Ένας λοχαγός του σώματος των Πεζοναυτών παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο για το ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στο σκάνδαλο της περιύβρισης τριών νεκρών Αφγανών το οποίο αποκαλύφθηκε όταν αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που εικόνιζε στρατιώτες να ουρούν στα πτώματα.

Ο λοχαγός Τζέιμς Κλέμεντ θα δικαστεί για παράβαση καθήκοντος και απρεπή συμπεριφορά αξιωματικού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το σώμα των Πεζοναυτών. Η στρατιωτική δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι δεν εμπόδισε τους άνδρες τους οποίους είχε υπό τις διαταγές του να βεβηλώσουν τις σορούς των τριών Αφγανών.

Η υπόθεση ανάγεται στον Ιούλιο του 2011, όταν οι πεζοναύτες πραγματοποίησαν μια επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν στην περιφέρεια Μούσα Κάλα της επαρχίας Χελμάντ. Το βίντεο που αποκάλυψε τα γεγονότα αναρτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του ίδιου έτους. Στο βίντεο τέσσερις νεαροί στρατιώτες διακρίνονται να ουρούν στα αιμόφυρτα πτώματα τριών Αφγανών. Οι εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου και καταδικάστηκαν απερίφραστα από την πολιτική και στρατιωτική εξουσία.

Οι στρατιωτικοί που εμπλέκονταν στην υπόθεση προσήχθησαν και ένας λοχίας υποβιβάστηκε ενώ άλλοι υπέστησαν διοικητικές κυρώσεις. Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ένας Αφγανός στρατιώτης ηλικίας 21 ετών άνοιξε πυρ εναντίον Γάλλων στρατιωτών σκοτώνοντας πέντε από αυτούς. Ο δράστης δικαιολόγησε την πράξη του λέγοντας ότι αφορμή ήταν το βίντεο με τους πεζοναύτες που ουρούσαν στα πτώματα των συμπατριωτών του.