ΚΟΣΜΟΣ

Στο πλευρό των πληγέντων του πολέμου η πρώτη κυρία της Γαλλίας

Στο πλευρό των πληγέντων του πολέμου η πρώτη κυρία της Γαλλίας

Στο Γκάο, τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Μαλί η οποία είχε καταληφθεί το 2012 από τους τζιχαντιστές, έφτασε σήμερα η Βαλερί Τριερβελέρ, σύντροφος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να παράσχει στήριξη στους εκτοπισμένους του πολέμου.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στο αεροδρόμιο του Γκάο, όπου βρίσκεται το γενικό επιτελείο της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής Serval, είχαν αναπτυχθεί ισχυρές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις.

Την Τριερβελέρ, που συνοδευόταν από την Μιντού Τραορέ, τη σύζυγο του μεταβατικού προέδρου του Μαλί Ντιονκουντά Τραορέ, υποδέχτηκε ο κυβερνήτης της πόλης.

Οι δύο πρώτες κυρίες παρακολούθησαν μια τελετή για την έναρξη ενός προγράμματος για την επιστροφή στο Γκάο των πολιτών που εγκατέλειψαν την περιοχή για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στο βόρειο Μαλί, το οποίο επί πολλούς μήνες πέρυσι ήταν στα χέρια ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi).

Οι τζιχαντιστές εκδιώχθηκαν από την περιοχή μετά τη γαλλική επέμβαση που ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου. Όμως ορισμένες οργανώσεις δρουν ακόμη και διαπράττουν επιθέσεις αυτοκτονίας, ιδίως στην περιοχή του Γκάο.

Μετά την τελετή στο αεροδρόμιο η Τριερβελέρ και η Τραορέ επρόκειτο να επισκεφθούν ένα σχολείο και ένα νοσοκομείο στην πόλη. Από το περιβάλλον της Τριερβελέρ έγινε γνωστό ότι ενδιαφέρεται κυρίως να παράσχει στήριξη στις γυναίκες, τα παιδιά και τους εκτοπισμένους λόγω του πολέμου.

Η ίδια, κατά την άφιξή της στο Μπαμακό το βράδυ της Τετάρτης, κατόπιν πρόσκλησης της Μιντού Τραορέ, είπε ότι είναι "πολύ ευτυχής" για την επίσκεψή της στο Μαλί, την ίδια ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και ο Μαλινέζος ομόλογός του βρίσκονταν στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο των δωρητών για το Μαλί που υποσχέθηκαν να χορηγήσουν στη χώρα περισσότερα από 3 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμησή της.