ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε: Το ένα τέταρτο των ομοφυλόφιλων θύματα απειλών ή επιθέσεων

Ε.Ε: Το ένα τέταρτο των ομοφυλόφιλων θύματα απειλών ή επιθέσεων

Το 26% των ομοφυλόφιλων που ερωτήθηκαν σε μεγάλη έρευνα στην Ε.Ε. δήλωσαν ότι έχουν υπάρξει θύματα επιθέσεων ή βίαιων απειλών τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Οργανισμός των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας σήμερα, δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας στην οποία συμμετείχαν 93.000 ερωτηθέντες στην Ε.Ε. και την Κροατία.

«Ο φόβος, η απομόνωση και οι διακρίσεις είναι ένας "κοινός τόπος" σε αυτή την κοινότητα» αναφέρεται στην έκθεση, όπου ταυτόχρονα σημειώνεται, ότι είναι καιρός για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Παράλληλα, περισσότερα από τα μισά θύματα επιθέσεων ή απειλών είπαν ότι δεν ανέφεραν το περιστατικό στις αρχές, καθώς θεώρησαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν κάτι. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ακόμα ότι είχαν πέσει θύματα διακρίσεων τον τελευταίο χρόνο.

Συχνά, οι διακρίσεις αρχίζουν στο σχολείο, αναφέρει ο Οργανισμός των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Δύο στους τρεις ομοφυλόφιλους, κρύβουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό στο σχολείο, καθώς φοβούνται ότι θα γίνουν στόχος αρνητικών σχολίων ή συμπεριφορών.


Ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούνται «ανεκτικές», ορισμένοι αισθάνονται ότι υφίστανται διακρίσεις και συχνά δέχονται λεκτική βία. «Είναι κυρίως λεκτική κακοποίηση εκ μέρους των νέων», λέει ένας ομοφυλόφιλος που ζει στο Βέλγιο.

Στην Ολλανδία, που ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλοφίλων το 2001, σχεδόν το 20% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις, οι οποίες αφορούν την πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως η υγεία, η εύρεση ενός διαμερίσματος, η κοινωνική έξοδος, η συμμετοχή σε αθλητικά σωματεία ή η εργασία σε τράπεζες.