ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 20 θάνατοι μέσα σε ένα μήνα από περιτομή

Πάνω από 20 θάνατοι μέσα σε ένα μήνα από περιτομή

Σάλο έχει προκαλέσει στην Νότια Αφρική η είδηση ότι τον τελευταίο μήνα, 22 αγόρια και νεαροί άνδρες έχασαν την ζωή τους μετά από περιτομή – έθιμο που ακολουθούν πολλές φυλές ιθαγενών, στο πλαίσιο παραδοσιακών τελετών για την ενηλικίωση των αγοριών.

Στις 8 Μαΐου η αστυνομία ενημερώθηκε από τους γιατρούς ότι τέσσερις νεαροί εισήχθησαν σε νοσοκομείο μετά από περιτομή και πέθαναν, ως αποτέλεσμα των τραυμάτων τους .

Από τότε άρχισε μια μεγάλη έρευνα που αποκάλυψε ότι τον τελευταίο μήνα έχασαν την ζωή τους στην επαρχία Μπουμαλάνγκα, της ανατολικής Νότιας Αφρικής, 22 αγόρια, όλα "θύματα" του εθίμου αυτού.

"Επί του παρόντος ερευνούμε 22 υποθέσεις ανθρωποκτονίας ενώ εξετάζεται και άλλη μία περίπτωση θανάτου υπό ιδιαίτερες συνθήκες", δήλωσε ο συνταγματάρχης της αστυνομίας Λίοναρντ Χλάτι, ο οποίος είπε ότι η έρευνα επικεντρώνεται στο ποιος έκανε τις περιτομές στα αγόρια.

Οι θάνατοι των νεαρών έχουν προκαλέσει κατακραυγή στη Νότια Αφρική ενώ ανεπισήμως, εκτιμάται ότι εκατοντάδες αγόρια και νεαροί άνδρες έχουν πεθάνει τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια τέτοιων τελετών σε όλη τη χώρα.

"Το θεωρούμε ανεύθυνο, παράλογο, ακόμη και ανήθικο να καταστρέφονται ζωές νέων στο όνομα της παράδοσης" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένωση των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας.