ΚΟΣΜΟΣ

Άσαντ: «Καμία πληροφορία» για την τύχη των δύο δημοσιογράφων

Άσαντ: «Καμία πληροφορία» για την τύχη των δύο δημοσιογράφων

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία» σχετικά με την τύχη του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλει και του ιταλού Ντομένικο Κιρίκο, που φέρονται ως αγνοούμενοι στη Συρία, δήλωσε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε σε συνέντευξή του.

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία μέχρι στιγμής σχετικά με τους δημοσιογράφους που αναφέρατε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άσαντ σε συνέντευξή του προς το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Telam και την εφημερίδα Clarin της Αργεντινής, σύμφωνα με την αραβόφωνη εκπομπή του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της Συρίας SANA.

Ο Άσαντ ρωτήθηκε «για την τύχη των δημοσιογράφων Τζέιμς Φόλεϊ, ενός αμερικανού που φέρεται ως αγνοούμενος εδώ και έξι μήνες, και του ιταλού Ντομένικο Κιρίκο της εφημερίδας «La Stampa», που έχει εξαφανιστεί εδώ και περίπου ένα μήνα», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Clarin.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας ωστόσο απέφυγε να αναφέρει τα δύο ονόματα στην μετάφραση στην αραβική γλώσσα της ερώτησης που υποβλήθηκε.

«Υπάρχουν δημοσιογράφοι που εισήλθαν παράνομα στη Συρία και σε περιοχές όπου οι τρομοκράτες είναι παρόντες, χωρίς τη γνώση του συριακού κράτους ... υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις μπόρεσαν να απελευθερώσουν τους δημοσιογράφους σε περιοχές όπου υπήρχαν τρομοκράτες», ανέφερε ο Άσαντ, σύμφωνα με το SANA.

Το καθεστώς χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτης» για τους αντάρτες που έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο χωρίς οίκτο ενάντια στα στρατεύματα της Δαμασκού.

«Μόλις έχουμε πληροφορίες σχετικά με κάθε δημοσιογράφο που εισήλθε παράνομα στη χώρα, θα τις μεταβιβάσουμε άμεσα στη χώρα του», δήλωσε ο Άσαντ.

Η οικογένεια του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ δήλωσε στις αρχές Μαΐου ότι ο δημοσιογράφος κρατείται από τους πράκτορες των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών σε ένα κέντρο κράτησης κοντά στη Δαμασκό.