ΚΟΣΜΟΣ

«Τερατώδης» ο ανεμοστρόβιλος που χτύπησε την Οκλαχόμα

«Τερατώδης» ο ανεμοστρόβιλος που χτύπησε την Οκλαχόμα

Ολοκληρώνονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στην Οκλαχόμα, να εντοπίσουν παγιδευμένους ανθρώπους στα ερείπια των δεκάδων κτηρίων που κατέρρευσαν.


Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής της Οκλαχόμα, Γκάρι Μπερντ, δήλωσε 98% σίγουρος ότι δεν υπάρχουν άλλοι επιζώντες ή πτώματα για να ανασυρθούν από τα συντρίμμια.

Μεταξύ των 24 νεκρών είναι και 9 παιδιά. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε 237. Ο αυξημένος αρχικός αριθμός των θυμάτων οφείλεται πιθανώς στη διπλή καταμέτρηση κάποιων σορών στα νοσοκομεία, μέσα στη σύγχυση. Ωστόσο, υπάρχουν πιθανότητες να αναθεωρηθεί ξανά ο αριθμός προς τα πάνω, καθώς δεν αποκλείεται κάποιες σοροί να μεταφέρθηκαν απευθείας σε γραφεία τελετών.

Ο ανεμοστρόβιλος, που σάρωσε στην κυριολεξία την Οκλαχόμα Σίτι και το προάστιο Μουρ έφτασε στο ανώτατο επίπεδο ισχύος EF-5, στην κλίμακα μέτρησης αυτών των φαινομένων, ενώ ανέπτυξε ταχύτητες άνω των 320χλμ.

Η διάμετρος του ανεμοστρόβιλου έφτασε τα 3 χιλιόμετρα ενώ το μήκος του τα 27! Η ισχύς του σε κάποιες χρονικές στιγμές ήταν 600 φορές πιο μεγάλη από αυτή της ατομικής βόμβας που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα. Γι' αυτό πήρε τον χαρακτηρισμό «τερατώδης» από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Δείτε πώς καταγράφηκε ο γιγαντιαίος ανεμοστρόβιλος από το διάστημα σε βίντεο που δημοσιοποίησε η NASA: