ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτο! Εκπαιδεύουν μέλισσες για εντοπισμό ναρκών!

Απίστευτο! Εκπαιδεύουν μέλισσες για εντοπισμό ναρκών!

Εκπαίδευση των μελισσών στην αναζήτηση ναρκών και πυρομαχικών, αποφάσισαν να κάνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα.

Ο επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής Nicola Kezhich, τόνισε ότι οι μέλισσες έχουν τέλεια αίσθηση της όσφρησης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό πυρομαχικών από τη οσμή, μια πρακτική που είναι πολύ ευκολότερη και ασφαλέστερη από ό, τι με τα σκυλιά.

Ο Kezhich είπε ότι οι ερευνητές πασπαλίζουν ένα δόλωμα με γλυκό σε έναν χώρο και οι μέλισσες πηγαίνουν σε αυτό, στο οποίο προστίθεται ποσότητα TNT, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Εθίζονται στην αναζήτηση αυτή (του TNT) που τη συνδυάζουν με τη γλυκιά γεύση. Οι επιστήμονες θέλουν να δημιουργήσουν μια μέθοδο στήριξης των μελισσών και να τις μετατρέψουν σε βασικούς βοηθούς αναζήτησης πυρομαχικών.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της έρευνας για την ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι μετά τον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Κροατίας, ο οποίος έληξε το 1995, η χώρα παρέμεινε σε επιφυλακή από την εκτίμηση ότι υπήρχαν στα εδάφη της, τουλάχιστον 90 χιλιάδες νάρκες που δεν έχουν εκραγεί.