ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία: Προς εφαρμογή ο «χρυσός» δημοσιονομικός κανόνας

Σλοβενία: Προς εφαρμογή ο «χρυσός»  δημοσιονομικός κανόνας

Το αδιέξοδο της Σλοβενίας σε σχέση με την έναρξη εφαρμογής του «χρυσού» δημοσιονομικού κανόνα, που πρόσφατα εγκρίθηκε από τη Βουλή, τείνει προς λύση, καθώς η πρωθυπουργός Αλένκα Μπράτουσεκ δήλωσε πως θα δεχθεί το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης που προβλέπει την έναρξη ισχύος του κανόνα από το 2015 και όχι το 2017, όπως επέμενε η ίδια.

Όμως, η κ. Μπράτουσεκ ανέφερε ότι ο εκτελεστικός νόμος θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο που θα επιτρέπει στη Σλοβενία να αναβάλλει την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, έπειτα από δηλώσεις διπλωματικών πηγών στις Βρυξέλλες που τόνισαν ότι, θα δοθεί επιπλέον χρόνος, διάρκειας δύο ετών, στη Σλοβενία για να αντιμετωπίσει το υπερβολικό έλλειμμα.

Η Σλοβενία δεν έλαβε, ακόμη, επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράταση, ωστόσο, η κ. Μπράτουσεκ αναμένει μια τέτοια εξέλιξη.
Ο εκτελεστικός νόμος θα καθορίσει τον τρόπο και την μέθοδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τον φορέα επίβλεψης της όλης προσπάθειας, είπε η κ. Μπράτουσεκ, σε δηλώσεις της στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, σήμερα προγραμματίζεται συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων στη Σλοβενία, με θέμα τον «χρυσό» δημοσιονομικό κανόνα, ενώ για το ίδιο θέμα θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο την Παρασκευή.