ΚΟΣΜΟΣ

H Κριστίν Λαγκάρντ υπόλογη για κατάχρηση δημοσίου χρήματος

H Κριστίν Λαγκάρντ υπόλογη για κατάχρηση δημοσίου χρήματος

Η πανίσχυρη επικεφαλής του ΔΝΤ κατηγορείται για εμπλοκή στην πολύκροτη υπόθεση Ταπί.

Μπορεί ο Ντομινίκ Στρος Καν να κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την περίφημη καμαριέρα του ξενοδοχείου Sofitel, ωστόσο μάλλον το έχει η μοίρα των Γάλλων γενικών διευθυντών του ΔΝΤ να έχουν μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη. Ενώπιον λοιπόν της επιτροπής Δικαστικής Αρχής στο Παρίσι βρίσκεται σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ με αφορμή την εμπλοκή της στη διένεξη της Credit Lyonnais και του επιχειρηματία Μπερνάρντ Ταπί για την εξαγορά της Adidas.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κατηγορείται για συνέργεια σε απιστία και κατάχρηση δημοσίου χρήματος από χειρισμούς της την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαρκοζί. Μάλιστα, οι κατηγορίες σε βάρος της Λαγκάρντ είναι ιδιαίτερα σημαντικές και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν συνέργεια σε πλαστογραφία και υπεξαίρεση δημοσίων κεφαλαίων με αφορμή την προσφυγή σε ιδιωτική διαιτησία προκειμένου να λυθεί η διαφορά των δύο πλευρών. Αυτό που της καταλογίζουν, είναι πως με την παρέμβαση της, η πλευρά Ταπί γλίτωσε περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ίδια δήλωσε πως το μόνο της κίνητρο ήταν η ταχύτερη διευθέτηση της υπόθεσης.

Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ανησυχίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πηγές προσκείμενες στα μέλη του συμβουλίου δηλώνουν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς σίγουροι πως η Λαγκάρντ δεν επωφελήθηκε από την υπόθεση. Ωστόσο, τόνισαν πως στην περίπτωση που ξεκινήσει δικαστική διαδικασία σε βάρος της και η Κριστίν Λαγκάρντ αναγκαστεί να απουσιάζει από τα καθήκοντά της στο Ταμείο, τότε πιθανώς το Συμβούλιο θα αναθεωρήσει τη στάση του.