ΚΟΣΜΟΣ

«Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στη Στοκχόλμη

«Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στη Στοκχόλμη

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν για τέταρτη συνεχή νύχτα σε προάστια της Στοκχόλμης.


Οι πυροσβέστες έσπευσαν να σβήσουν 80 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης, όπου ομάδες νεαρών πυρπόλησαν περίπου 24 αυτοκίνητα.

Παράλληλα, ένα εστιατόριο στο Σκόγκας, νότια της Στοκχόλμης, υπέστη σοβαρές ζημιές, καθώς οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να περιμένουν την αστυνομία για να διαλύσει το πλήθος των νεαρών διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες, ώστε να μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Μία 16χρονη συνελήφθη ως ύποπτη για προετοιμασία εμπρηστικής επίθεσης, ενώ αφού ανακρίθηκε και κατασχέθηκε το εκρηκτικό υλικό, παραδόθηκε στους γονείς της.

Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο αξιωματικοί της αστυνομίας, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Τουλάχιστον 30 νεαροί έσπασαν τις βιτρίνες εμπορικού κέντρου σε ένα άλλο νότιο προάστιο της Στοκχόλμης και δύο αστυνομικά τμήματα υπέστησαν βανδαλισμούς.

Στο προάστιο Χούσμπι, στη βόρεια Στοκχόλμη, στο οποίο είχαν ξεσπάσει αρχικά οι ταραχές, επικράτησε μεγαλύτερη ηρεμία κατά την διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Στην σχετική αυτή ηρεμία συνέβαλε πιθανώς η συγκέντρωση πλήθους κατοίκων και μελών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για να περιδιαβούν την περιοχή, σημείωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι ορισμένα αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.

Σημειώνεται ότι οι ταραχές στη Στοκχόλμη ξέσπασαν έπειτα από το θάνατο ενός 69χρονου από τα πυρά της αστυνομίας στο Χούσμπι, στο οποίο το 80% των 12.000 κατοίκων του είναι μετανάστες και στο οποίο η ανεργία είναι υψηλή.