ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στο Νίγηρα: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Θρίλερ στο Νίγηρα: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκατέσσερις τραυματίστηκαν από την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε εγκαταστάσεις του γαλλικού ομίλου πυρηνικής ενέργειας Areva στο Αρλίτ, στον βόρειο Νίγηρα.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, προσθέτει σε ανακοίνωσή του ο γαλλικός όμιλος.

Το πρωί, ο Areva είχε ανακοινώσει ότι 13 συνεργάτες του, όλοι από τον Νίγηρα, είχαν τραυματιστεί και ότι νεκρός είναι ο καμικάζι, ο οποίος οδηγούσε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που ανατινάχθηκε μπροστά από ηλεκτρικό σταθμό των εγκαταστάσεων επεξεργασίας ουρανίου του στο Αρλίτ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών του Νίγηρα είχε ανακοινώσει έναν απολογισμό περίπου πενήντα τραυματιών, «ενός πολίτη» και 49 πρακτόρων των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας.

Νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε και άλλη επίθεση στο Αγκαντέζ, στην οποία σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι: 18 στρατιωτικοί, ένας πολίτης και τέσσερις καμικάζι. Ένας πέμπτος δράστης της επίθεσης κλείστηκε στην συνέχεια σε ένα κτίριο κρατώντας ομήρους σπουδαστές στρατιωτικής σχολής.

Την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις ανέλαβε το Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στην Δυτική Αφρική (Mujao). Η οργάνωση αυτή είχε καταλάβει για πολλούς μήνες το 2012 την πόλη Γκάο, στο βόρειο Μαλί, προτού να εκδιωχθεί από αυτήν στα τέλη Ιανουαρίου.