ΚΟΣΜΟΣ

Στάλιν και Τσόρτσιλ «έσπασαν τον πάγο» με ...κρασοκατάνυξη

Στάλιν και Τσόρτσιλ «έσπασαν τον πάγο» με ...κρασοκατάνυξη

Μια άγνωστη πτυχή της παγκόσμιας ιστορίας ήρθε στο «φως» έπειτα από τη δημοσιοποίηση, απόρρητων μέχρι σήμερα, βρετανικών εγγράφων.


Όπως είναι γνωστό, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι σχέσεις μεταξύ του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ψυχρές.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα των Βρετανικών Εθνικών Αρχείων, ο «πάγος» έσπασε όταν ο Τσόρτσιλ ζήτησε να έχει μια συνάντηση με τον Στάλιν, η οποία τελικά εξελίχθηκε σε...κρασοκατάνυξη μέχρι τις 3 τα ξημερώματα.

«Εκεί βρήκα τον Στάλιν με τον Τσόρτσιλ και τον Μολότοφ, καθισμένους γύρω από ένα βαρυφορτωμένο τραπέζι: φαγητά όλων των ειδών, με αποκορύφωμα ένα γουρουνάκι του γάλακτος και αμέτρητα μπουκάλια», έγραφε στην αναφορά του για την επίσκεψη ο σερ Αλεξάντερ Κάντογκαν, ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Η ατμόσφαιρα στο λουκούλλειο δείπνο ήταν «εορταστική», προστίθεται στην αναφορά.

Ωστόσο ο Τσόρτσιλ παραπονέθηκε στον Κάντογκαν, γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, για «ελαφρύ πονοκέφαλο». Ο Βρετανός πρωθυπουργός «φρονίμως ποιών φαινόταν να έχει περιοριστεί σε ένα σχετικά αβλαβές, αφρώδες, κόκκινο καυκασιανό κρασί».

Οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν ιδιαιτέρως για στρατιωτικά θέματα κατά τη διάρκεια της ολονυχτίας τους, όμως ο Τσόρτσιλ ρώτησε τον Στάλιν για την εσωτερική πολιτική που ακολουθούσε.

Ο συγγραφέας της αναφοράς χαρακτήρισε «επιτυχημένη» τη βραδιά. «Ασφαλώς ο Ουίνστον εντυπωσιάστηκε και νομίζω ότι τα αισθήματα ήταν αμοιβαία», συμπλήρωνε.